Дълбока криза или нестихващ оптимизъм е правилната гледна точка за сърцето на ИТ индустрията

Силициевата долина се бори да устои на прогреса от който сама се роди
Дълбока криза или нестихващ оптимизъм е правилната гледна точка за сърцето на ИТ индустрията

Силициевата долина е име, което в целия свят е символ на храма на новите технологии и иновациите. Всъщност заливът на Сан Франциско, в Северна Калифорния, се превърна само за няколко десетилетия в сърцето на уникална за света система, която обединява технологични гиганти и стартиращи компании, оценявани на много милиарди долари.

Всичко започва в Станфордския университет, където младите инженери Хюлет и Пакард бяха насърчени от своите преподаватели да разработят иновации и да създадат свои компании. HP е първата от една дълга поредица: Apple, Google, Cisco, Intel и Meta, всички те бяха основани в прословутата Силициева долина.

През есента на 2022 г. вятърът се обръща и облаците се сгъстяват над технологичното сърце на Америка. Съкращенията започват едно след друго:

  • 12 000 в Alphabet (Google)
  • 11 000 в Meta (Facebook, Instagram)
  • 10 000 в Microsoft
  • 18 000 в Amazon
  • 8 000 в Salesforce
  • 4 000 в Cisco
  • 3 700 в Twitter

Тези цифри са толкова главозамайващи, че мнозина предричат началото на края на Силициевата долина.

Обикновен имейл и незабавно отнет достъп… Ето как в продължение на повече от година хиляди служители в Силициевата долина научават за уволнението си. В залива на Сан Франциско, в Съединените щати, технологичните гиганти, притиснати от галопиращата инфлация и прекалено амбициозното назначаване на персонал по време на пандемията, са изправени пред една от най-сериозните кризи в историята си. Криза, съчетана преди няколко месеца с банкова паника, когато Silicon Valley Bank фалира, преди да бъде спасена в последния момент. Но секторът, известен със своята устойчивост, отказва да се поддаде на пораженчеството.

Обявите за работа от вкъщи са намалели с 20% от началото на годината

Какво е това, което би могло да накара сектора да се възстанови?

Отговорът идва в края на 2022 г. и се изразява с две букви: AI. Изкуственият интелект, за който секторът говори от дълго време, само за няколко седмици се превърна в сериозен лост за иновации със създававенто на ChatGPT. И залива всички области, свързани с новите технологии. В кулоарите на изложението TechCrunch Disrupt в Сан Франциско инвеститорите и предприемачите не говорят за нищо друго освен за това. А уволнените през последните месеци започват вече да преоткриват бъдещето си.

Силициевата долина обаче също носи своята отговорност за изоставането си. С взрива на цените на недвижимите имоти средната класа – преподаватели, ресторантьори, касиери и т.н., вече не могат да си намерят жилище, въпреки високите заплати.

Тази жилищна криза тласка Силициевата долина да се разраства все повече, с все по-налудничави проекти, като този, наречен „Калифорния завинаги“, нов град, създаден от нулата, който би могъл един ден да побере 50 000 жители. Долината на високите технологии продължава повече от всякога да гледа към бъдещето.