Broadcom започва съкращения във "VMware България"

Поне 200 служители от над 1700 ще бъдат съкратени
Broadcom започва съкращения във "VMware България"
Източник: Капитал и Economic.bg

Само няколко дни след като официално придоби VMware, Broadcom започва със съкращенията и в България. Поне 200 човека ще бъдат съкратени, като според служители на компанията, следват и още няколко вълни на съкращения през следващата година. Социалните придобивки на останалите служители са били силно орязани. Добрата новина за тях е, че сред повечето оставащи няма да има намаляване на основната заплата и освен това ще получат опции за придобиване на акции в Broadcom.

Дългогодишният директор на VMware България Диана Стефанова, която управляваше компанията в продължение на над 15 години, също е била освободена, показват документи в Търговския регистър, качени на 12 декември. Освен управляващ директор на местния клон, тя успя да се издигне до един от вицепрезидентите на корпорацията в глобален мащаб. Вместо нея и другите двама представители на VMware, Кийран Бари-Мърфи и Крейг Норис, като управители на българското дружество са вписани Юни Чанг, Юн Конг и Айви Понг.

Broadcom съкращава поне 2800 работни места във VMware след придобиването на стойност 69 млрд. долара

Допреди финализирането на поглъщането от Broadcom, за българския офис на VMware работят над 1700 души. Тук компанията изгради един от ключовите си развойни центрове, а местният клон се нареди сред трите най-големи в света. Години наред местното дружество растеше уверено и се превърна в най-голямата софтуерна компания в страната. Приходите на VMware България през 2022 г. надхвърлиха 343 млн. лв., увеличавайки се с 83 млн. лв. за година. За първи път те скочиха над 100 млн. лв. през 2018 г.

VMware е една от компаниите с най-солидни програми за социални придобивки, като въведе в България голяма част от непаричните бонуси, които важаха и за американските служители. Broadcom, от друга страна, като компания, която се занимава предимно с хардуер, изповядва различна философия.

Краткосрочните планове на Broadcom са гарнирани и с по-дългосрочни такива, които предвиждат отделянето и продажбата на част от продуктите на VMware. На последната среща с инвеститорите в Broadcom, която се проведе в началото на декември, изпълнителният директор Хок Тан заяви: "Вече се фокусираме върху основния бизнес на VMware в създаването на частни и хибридни облачни решения сред големите компании по света, като продадем неосновните ни активи." "Стратегията ни в бъдеще ще бъде да позволим на глобалните компании да използват приложения чрез центровете ни за данни и публичните облаци, като се възползваме от софтуера на VMware с висока добавена стойност", е казал още Тан.

Новата стратегия на VMware, отново според Тан, ще бъде да продава целия си пакет от решения за виртуализация на клиенти, а не отделни продукти. Всички продажби ще преминат към абонаментен принцип. Общо Broadcom е заделила 1.3 млрд. долара за преструктурирането на VMware.