Microsoft стартира новa версия на Windows Store

Уеб версията на Windows Store с нов потребителски интерфейс и по-лесни начини за намиране на приложения.
Microsoft стартира новa версия на Windows Store

Microsoft стартира нова уеб версия на своя магазин за приложения за Windows. Тя е създадена като заместител на съществуващия начин за намиране на приложения за Windows в интернет, като връзките от сайта се отварят в клиента на Microsoft Store в Windows 10 или Windows 11.

Софтуерният гигант се отказа от старата си кодова база React от предишната уеб версия на Microsoft Store и я замени с модерна уеб версия, която използва Shoelace, Lit, Vite и бекенд на C# ASPNET.

Lenovo твърди, че 80% от устройствата ѝ ще могат да се ремонтират от потребителите

Старият сайт представляваше кодова база на React, изградена върху остаряла рамка за потребителски интерфейс", обяснява инженерът от Microsoft Джуда Габриел в публикация в X (бивш Twitter). "Създадохме свежо потребителско изживяване с обмислен интерфейс, по-лесни начини за откриване на нови приложения, модерен стек от уеб технологии (web stack). Надявам се, че хората ще го намерят за полезен.

Преработеният уеб магазин вече улеснява търсенето на приложения за Windows или игри за Xbox PC, които можете да изтеглите от основното приложение на Microsoft Store в Windows. Той обаче няма да замени основното приложение Microsoft Store. "Мислете за това като за уеб фронт на магазина за приложения в Windows. Те работят заедно", обясни Габриел.

Microsoft и Amazon са изправени пред разследване във връзка с облачните си услуги

Този нов уеб фронт може да бъде полезен за Microsoft, тъй като тя иска да разшири приложенията и игрите си извън рамките на Windows. Ръководителят на Xbox Фил Спенсър разкри по-рано тази година, че Microsoft изгражда магазин за мобилни игри за Xbox в очакване на компании като Apple и Google, които са принудени да отворят своите магазини за мобилни приложения.

Магазинът за мобилни игри за Xbox на Microsoft може да заработи още през 2024 г. благодарение на Закона за цифровите пазари на ЕС. Той ще се нуждае от някакъв вид уеб интерфейс за откриване в резултатите от търсенето и връзки в социалните мрежи.