ChatGPT треската се разпространява по работните места зад океана, предизвиквайки умерена тревога

Много служители в САЩ се обръщат към ChatGPT, за да си помогнат за основни задачи.
ChatGPT треската се разпространява по работните места зад океана, предизвиквайки умерена тревога
Източник: Ройтерс

Компании по целия свят обмислят как най-добре да използват ChatGPT, за контактуване с потребителите и да отговарят на множество запитвания. Охранителни фирми и компании обаче изразяват опасения, че това може да доведе до изтичане на интелектуална собственост и стратегии.

Много служители в САЩ се обръщат към ChatGPT, за да си помогнат за основни задачи. Изтъква се, че това се случва въпреки страховете, които накараха работодатели като Microsoft и Google да ограничат използването му.

Около 28% от анкетираните заявяват, че редовно използват ChatGPT на работа, докато само 22% споделят, че техните работодатели изрично са разрешили подобни външни инструменти.

Изкуственият интелект може да се окаже екзистенциална заплаха за човечеството, но трябва да се изследва...

Според 10% от анкетираните шефовете им изрично са забранили външни инструменти за изкуствен интелект, докато около 25% не знаят дали тяхната компания разрешава използването на технологията.

ChatGPT стана най-бързо развиващото се приложение в историята след стартирането му през ноември. Това предизвика едновременно вълнение и тревога, вкарвайки разработчика OpenAI в конфликт с регулаторите, особено в Европа, където масовото събиране на данни от компанията предизвика критики от наблюдателите на поверителността.

От OpenAI посочват в публикация в блога на компанията, уверяваща корпоративните партньори, че техните данни няма да бъдат използвани за по-нататъшно обучение на чатбота, освен ако не дадат изрично разрешение.

Когато хората използват Bard на Google, той събира данни като текст, местоположение и друга информация за употреба. Компанията позволява на потребителите да изтриват предишна дейност от своите акаунти и да поискат съдържанието, въведено в AI, да бъде премахнато.

Google ще подсили с още изкуствен интелект търсачката си

Пол Луис, главен служител по информационна сигурност във фирмата за киберсигурност Nominet, коментира пред Ройтерс, че фирмите са прави да бъдат предпазливи.

Всеки се възползва от тази увеличена способност, но информацията не е напълно защитена и може да бъде проектирана“, изтъква той, давайки пример за „злонамерено подканван“, което може да бъде използвано, за да накара AI chatbots да разкрият информация. „Пълна забрана все още не е оправдана, но трябва да действаме внимателно