ChatGPT премахва куп стартиращи фирми с един замах

Стартиращите компании научават по трудния начин, че разчитането на технологията на OpenAI може да ги унищожи
ChatGPT премахва куп стартиращи фирми с един замах
Източник: techcrunch.com

Скорошната актуализация на ChatGPT на OpenAI, която позволява на потребителите да качват PDF файлове и да задават въпроси за тях, предизвика вълни в стартовата екосистема. Това развитие представлява значителна, макар и болезнено предсказуема, заплаха за много компании, особено за „обвиващи стартиращи фирми“, които са изградили бизнеса си около пропуск в ChatGPT.

Промяната служи като основно напомняне за основателите и инвеститорите: нищо не може да служи като заместител на устойчива компания със солиден, самостоятелен продукт.

BBC блокира извличането на данни от OpenAI, но е отворена за журналистика с помощта на изкуствен интелект

„Продуктите за обвиване“ предоставят услуга чрез „обвиване“ около API като ChatGPT, като използват основната технология, за да предложат услуга, която не е директно достъпна от API. Неотдавнашната актуализация на ChatGPT разкрива уязвимостта на такива стартиращи фирми: Мигновено тяхното уникално предложение за продажба може да стане излишно, чрез актуализация на функция от основния доставчик на технологии.

Това не е нито ново, нито толкова интересно. Стартиращите фирми изграждат богатствата си върху разширяването на характеристиките и функционалностите на по-големите корпорации през цялото време и някои от тях могат да наберат пари на стойност милиарди долари. Надеждата е, че корпоративните господари забелязват какво прави стартъпът и ги купуват. Планът често се проваля по редица експлозивни начини.

И така, какво означава ходът на OpenAI за стартиращите компании и техните основатели?

От една страна, той подчертава важността на изграждането на бизнес модел със солидна основа, който не разчита единствено на пропуските в технологията на трета страна.

Стойностното предложение на вашия стартъп трябва да бъде по-широко и по-задълбочено и вие трябва да предоставяте решения, които не могат лесно да се копират или интегрират в съществуващи технологии.

С по-малко думи: Изградете компания, а не функция.

OpenAI ни напомня за необходимостта от истинска иновация: Направете нещо трудно, вместо да съберете бързо и лесно решение и да изградите компания около него. В една толкова бързо развиваща се индустрия като технологията, да почивате на лаврите си не е опция. Като основател на стартиращ бизнес, вие трябва непрекъснато да правите иновации, да се развивате и адаптирате, за да останете пред кривата.

OpenAI се съюзява с бившия дизайнер на Apple Джони Айв, за да създаде "iPhone на AI"

Ако една единствена актуализация на функция може да заличи стойностното предложение на вашата компания, това е знак, че трябва да се върнете към чертожната дъска и да излезете с по-стабилно и иновативно решение.

В крайна сметка всичко опира до това да се диференцирате на пазара. Стартиращите предприятия по своята същност трябва да се открояват и ваша работа е да гарантирате, че вашата компания е насочена в правилната посока. Има много пътища към тази конкретна нирвана – компаниите могат да разрушат даден сектор с превъзходна технология, изключително обслужване на клиентите, нови бизнес модели и много други. Диференциацията ще ви даде конкурентно предимство и ще защити вашата компания от капризите на технологичните актуализации.

Инвеститорите също трябва да вземат под внимание. Ако технологията на даден стартъп е изградена около AI, тогава те вероятно трябва да изграждат своя собствена AI технология. Може да бъде много изкушаващо да се подкрепят стартиращи фирми, които бързо излизат на пазара и предлагат стойностно предложение, но това може да има обратен ефект, ако основата на една компания е изградена върху технологията на друга – особено в бързо развиваща се индустрия като AI.

Стартъп-а Dukaan съкрати над 90% от служителите си и ги замени с изкуствен интелект

Тази актуализация на ChatGPT се надяваме да служи като сигнал за събуждане както за стартиращи фирми, така и за инвеститори. Ако не си спомните основите на управлението на бизнес, стартиращите фирми – и инвеститорите, които са ги подкрепили – ще държат пословичната чанта.