Приемлива ли е идеята за по-високи данъци от обществото?

Въпреки че беше заявено, че данъците няма да се пипат, по-високи ДДС и корпоративен данък са сред възможностите за ограничаване на огромния дефицит в бюджета.
Приемлива ли е идеята за по-високи данъци от обществото?
Източник: БТВ

Въпреки че беше заявено, че данъците няма да се пипат, по-високи ДДС и корпоративен данък са сред възможностите за ограничаване на огромния дефицит в бюджета. Служебният кабинет предлага бюджет без тези мерки, но ги посочва като предложения, върху които да мислят депутатите.

Една от посочените мерки е да се увеличи ДДС от 20% на 22%. Това би дало възможност в държавната хазна да влязат 1.630 млрд. лв.

Друга възможност е увеличаването на корпоративния данък – от 10% на 15%. Ефектът би бил увеличаване на приходите с 2.310 млрд. лв.

Синдикатите предупреждават, че данък добавена стойност от 22% ще има по-негативен ефект върху по-бедните домакинства. „Защото те са тези които харчат всичките си доходи в рамките на месеца, това не са средства, които се спестяват“, коментира темата и Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

Според синдикатите корпоративният данък е добре да не се променя за малките и средните фирми. За големите – да бъде увеличен до 20%. Но в мерките, които финансовото министерство предлага като вариант за дупката в бюджета, се предлага вдигане на данъка за всички до 15%.

Не подкрепям категорично такова решение, има различни варианти – в ръцете на депутатите е кое да изберат

, каза и служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Според него свиването на дупката в бюджета до 3% е трудно постижимо.