Биткойнът се повиши до $47 300, като криптовалутата скочи с повече от 70% през последните месеци

Биткойнът тръгна нагоре, дочакал одобрението за ETF
Биткойнът се повиши до $47 300, като криптовалутата скочи с повече от 70% през последните месеци
Източник: Ройтерс

Биткойнът се повиши с 3% до $47 300, като криптовалутата скочи с повече от 70% през последните месеци в очакване на ETF и тази седмица достигна най-високото си ниво от март 2022 г., съобщава Ройтерс.

Това става на фона на дългоочаквантото решение, с което Регулаторът на ценните книжа на САЩ одобри първите регистрирани в страната борсово търгувани фондове (ETF) за проследяване на биткойни.

Комисията за ценни книжа и борси съобщи, че е одобрила 11 заявления, включително от BlackRock, Ark Investments/21Shares, Fidelity, Invesco и VanEck, въпреки предупрежденията на някои служители и защитници на инвеститорите, че продуктите носят рискове.

Повечето от продуктите се очаква да започнат да се търгуват в четвъртък, съобщават емитентите, започвайки ожесточена конкуренция за пазарен дял.

X (Twitter) на Елон Мъск се приближава към криптоплащанията с нов държавен лиценз

Създавани в продължение на десетилетие, ETF променят играта за биткойн, като предлагат на инвеститорите експозиция към най-голямата криптовалута в света, без да я държат директно. Те осигуряват сериозен тласък за крипто индустрията, обхваната от скандали.

Това е огромно положително въздействие за институционализирането на биткойн като клас активи

, коментира, цитиран от Ройтерс, Андрю Бонд, управляващ директор и старши финтех анализатор в Rosenblatt Securities.

Анализаторите на Standard Chartered прогнозират, че ETF могат да привлекат от 50 до 100 милиарда долара само тази година. Други наблюдатели смятат, че входящите потоци ще бъдат по-близо до 55 милиарда долара за пет години.

Пазарната капитализация на биткойн възлиза на повече от 913 милиарда долара към сряда, според CoinGecko. Към декември 2022 г. общите нетни активи на ETF в САЩ възлизат на 6,5 трилиона долара според Института за инвестиционни компании.

Компаниите очакват вълна от онлайн реклама и други видове маркетинг. Някои емитенти, включително Bitwise и VanEck, вече пуснаха реклами, рекламиращи биткойн като инвестиция.

Някои регулаторни експерти смятат, че биткойн ETF могат също да проправят пътя за други иновативни крипто продукти.