Засигуровка, а не Застраховка ще предлагат в голяма компания у нас

Засигуровка, а не Застраховка ще предлагат в голяма компания у нас
Източник: ДЗИ

Една от най-големите застрахователни компании у нас – ДЗИ, част от групата на KBC, предложи езикова реформа: думата "застраховка" да бъде заменена с думата "засигуровка". Причината е, че коренът на "застраховка" всъщност е „страх“, а застрахователните услуги не бива да работят с такива асоциациии. За сметка на това, на английски думата е insurance, а коренът й e “sure”, което означава “сигурен" и "сигурност”.

Забелязвате ли как тази малка промяна изцяло променя гледната точка? Страх срещу сигурност. Как бъдещето вече не е някакво си там плашило за лековерни, а резултат от разумни и логични наши действия да си го подсигурим. Вече не “стискаме палци”, не “плюем в пазвата си” и не “чукаме на дърво”, а взимаме нещата в ръцете си и можем да гледаме напред малко по-уверено и спокойно. Тази промяна може да изглежда незначителна и чисто лингвистична, но не е така. Тя сменя гледната точка, самия психологически контекст, който така негативно оцветява подхода в нашата индустрия

, аргументират се от ДЗИ.

В отворено писмо на корпоративния сайт ДЗИ уведомява, че ще започне да употребява думата "засигуровка" във всички свои бъдещи комуникации, рекламни материали и корпоративна литература и  навсякъде другаде, където няма ограничения от закони и подзаконови нормативни актове.

Писмото е подписано от главния изпълнителен директор на ДЗИ Коста Чолаков, който оглавява компанията от 2013 година насам. Цялата му кариера е свързана със застрахователния бизнес, а образованието му е далеч от филологическото – завършил е право във Факултета по икономика и правни науки към Аристотеловия университет в Солун, Гърция и магистърска степен по право от Queen Mary & Westfield College към Лондонския университет.

Яростната конкуренция обаче се отразява пряко на джоба на гражданите в България и то с положителен знак. Заради стремежа за завземане на по-голям пазарен дял, цената на Гражданската отговорност падна значително през последните години, напук на инфлацията и всеобщото поскъпване на стоки и услуги. Според данните на НСИ за март поевтиняването при задължителната полица е 41% на годишна база.

Браншът се тресе и от проблеми със Зелена карта и предстоящи законодателни промени, които според министъра на финансите Росица Желева за необходими, за да се гарантира влизането на страната в Еврозоната.