Цените на самолетните билети се стабилизираха

Цените на самолетните билети в Европа и Азия започват да се понижават, което е знак, че търсенето не е толкова високо, колкото им се иска на авиокомпаниите.
Цените на самолетните билети се стабилизираха
Източник: Ройтерс

Цените на самолетните билети в Европа и Азия започват да се понижават, което е знак, че търсенето не е толкова високо, колкото им се иска на авиокомпаниите.

Избухването на пътуванията на глобално ниво след ковид-19 доведе до повишаване на цените на билетите и на приходите от пътници. Ръководители, инвеститори и анализатори от бранша обаче коментират пред Reuters, че тенденцията „пътуване на всяка цена“ е започнала да се балансира, като някои клиенти стават по-чувствителни към цените заради инфлацията, която повиши разходите им за живот.

Главният изпълнителен директор на нискотарифния превозвач Ryanair Майкъл О'Лиъри предупреждава, че този месец цените на билетите са нараснали по-малко от очакваното, което е довело до спад на акциите на европейските авиокомпании.

„Малко е изненадващо, че ценообразуването не е по-силно, и не сме съвсем сигурни дали това е само заради настроенията на потребителите, или заради усещането за рецесия в Европа“, казва О'Лиъри.

Wizz добавя нови дестинации от Варна

През първите месеци на тази година цените на билетите в целия блок не са се променили в сравнение с 2023 г., сочат данни на групата за туристически проучвания ForwardKeys.

Картината е още по-ярка в Азиатско-тихоокеанския регион, където цените на билетите са намалели най-много на годишна база - с около 16% в периода януари-април, сочат данните.

Пътуванията до пазари като Европа, Америка и Австралия от Китай не са се възстановили. Икономиката на Китай е слаба и международните полети остават на около 70% от нивата преди пандемията.

Икономистите и инвеститорите все още не са песимистично настроени. Пътуванията все още са приоритет в разходите на повечето потребители, особено в Европа и Съединените щати, твърдят те, но акцентират, че по-ниските цени на самолетните билети в Европа сочат за по-ниски нива на доходи и спестявания, което кара потребителите да търсят по-евтини варианти, особено след като хотелите и наемането на автомобили поскъпват, отбелязва profit.bg.