Откриха електроцентрала за над 60 млн. лева в „Свилоза“ – Свищов

Такъв проект не е правен в България от 1989 г.
Откриха електроцентрала за над 60 млн. лева в „Свилоза“ – Свищов
Източник: БТА

Вицепрезидентът Илияна Йотова днес присъства на откриване на електроцентрала за производство на електрическа и топлинна енергия от отпадна биомаса на територията на „Свилоза“ в Свищов. Тя преряза лентата заедно със собственика на предприятието „Свилоза“ Красимир Дачев и посланикът на Китайската народна република  Дун Сяодзюн. Инвестицията в проекта е за над 60 млн. лева.

Радостен съм, че един от управляващите се престраши да влезе при работническата класа. Събрали сме се тук, за да открием един проект, който не е строен в България от 1989 г. насам.

В последните 4-5 години държавата намали добива на дървесина и ние започнахме да изпитваме сериозни затруднения, в момента не работи „Монди Стамболийски“, а в „Кроношпан“ функционира само една от общо четири линии.  „Свилоза“  имаше 150 дни престой, но няма да се откаже пред трудностите. Тези инвестиции се правят дългосрочно, така беше и с прекарването на газ, така ще бъде и с новия цех за микрокристална целулоза, който предстои да открием

, каза Красимир Дачев.

За последните 10 години това е уникална инвестиция за производство на топлинна и електроенергия от отпадъчни материали, каза вицепрезидентът. По думите ѝ в нея е събрана амбицията да гледаш в бъдещето, спазването на всички екологични норми и работата на реални хора за реални проблеми в България.

Слушайки г-н Дачев, за пореден път се питам що за хора сме. Сякаш действията на институциите и законодателството, които трябва да подпомагат развитието на икономиката и бизнеса, са такива, че да се пречи. 150 дни престой, които предприятието е имало, са твърде много, не само за България, а за всяка страна.

Много се надявам, че следващите дни,  управляващите ще се заемат с промяната на законодателството, за да улеснят живота на всички и най-накрая да приемат онези закони за плана за възстановяване, защото част от парите за това производство трябва да дойдат по този план

, каза Йотова.

Първа копка на завод за производство на бронирани автомобили в Бургас

Във връзка с работата на китайските специалисти по новия проект и тяхното обучение на българите за използване на инсталациите Йотова открои нуждата от професионалното образование у нас. Според нея реформата, която час по-скоро трябва да направим, е възстановяването на професионалното образование в страната и развитието на младите хора.

От името на китайските работници от Ухан сърдечни поздравления и благодарности към собственика на „Свилоза“ изказа посланикът на Китайската народна република Н. Пр. Дун Сяодзюн.

Китайската и българската страна винаги са се подкрепяли взаимно и най-накрая насърчиха успешното реализиране на този проект. Завършването на този качествен проект не само има положителен принос за социалното и икономическо развитие и подобряване на екологичната среда в региона, но също така демонстрира високото инженерно и техническо ниво на Китай, което със сигурност ще привлече все повече китайски предприятия

, каза китайският посланик.

„Булмаркет“ наема 200 души за производство на вагони в ЛВЗ