„Булмаркет“ наема 200 души за производство на вагони в ЛВЗ

Русенската група „Булмаркет“ започва дългоочакваното изграждане на завод за производство на жп вагони в бившия ЛВЗ
„Булмаркет“ наема 200 души за производство на вагони в ЛВЗ
/ Източник: Булмаркет

Русенската група „Булмаркет“ започва дългоочакваното изграждане на завод за производство на жп вагони в бившия ЛВЗ и вече стартира кампания за набиране на около 200 души персонал. Компанията е коригирала концепцията си за използване на закупените преди години терен и сгради на някогашния локомотивен и вагонен завод.

Регистрираният вече „Индустриален парк ЛВЗ“ ще си остане и ще има грижата за инфраструктурата, но терени и сгради за отдване под наем на други фирми няма да има, тъй като цялата материална база ще се използва за собственото производство. То ще бъде под шапката на новорегистрираното дружество „Локомотивен и вагонен завод 1866“ ЕАД. Негов изпълнителен директор е Пламен Шопов, работил преди това в „Приста ойл“, „Спарки“ и други компании.

Към 1 май ще започне работа депото за ремонт и поддръжка на локомотиви, а първите вагони, които ще попълнят парка на „Булмаркет Рейл Карго“, ще могат да излязат от цеховете през следващата година. 

 Ядрото на екипа за локомотивното депо е съставен от досегашни служители на „Булмаркет Рейл Карго“. Търсят се технолози по ремонт на дизелови и електрически локомотиви, както и дефектоскопист, като се разговаря със специалисти както в България, така и в чужбина. За да започне работа депото, то трябва да бъде сертифицирано от Национална компания „Железопътна инфраструктура“, което ще отнеме около месец.

 Първата поточна линия за производство на вагони ще се разположи в големия цех с характерните дъговидни покриви, който вече е саниран и до края на годината ще се напълни с машини. Целта е да се набере екип, с който да се премине задължителното сертифициране по ISO 9001 и ISO 14001, както и да се извадят специфичните за такова производство сертификати, които само за процеса на заваряване са три. Ще са нужни поне 60 заварчици, оператори на металорежещи и металообрабоващи машини, електромонтьори, техници и др.

Според Пламен Шопов набирането им ще бъде труден процес и ще отнеме време, но в крайна сметка всички нужни специалисти ще бъдат осигурени, тъй като „Булмаркет“ може да им предложи много по-добри условия за работа и кариерно развитие.

 Сертифицирането предполага наличие на работещ процес, който постепенно да се оптимизира. За да ни разрешат да правим вагони, трябва да направим първите такива, които да бъдат подложени на тестове. Включително и на краш тестове, вземат за проверка два вагона и единия го подлагат на всякакви удари, които може да получи при катастрофи

, обясни Шопов.

 Според изпълнителния директор на „Локомотивен и вагонен завод 1866“ ЕАД, след като производството тръгне, ще бъде оборудвано и третото хале, където ще се разположат една или две поточни линии за вагони. До него ще бъде изграден анонсирания вече Музей на жп транспорта. 

 Капацитетът на завода ще бъде между 150 и 300 вагона годишно, първите от които ще се използват за нуждите на „Булмаркет Рейл Карго“. И въпреки че производството няма да стартира скоро, множество жп компании вече пращат запитвания и искат да договорят отрано някакви поръчки.

 В цяла Европа има изключителен глад за вагони, ежегодно се бракуват повече, отколкото се произвеждат, а фирмите искат да увеличават парка си, така че търсенето е огромно. И ще остане такова в следващите поне 10-15 години, понеже големите западни компании вече не искат да се занимават с тежко машиностроене и това производство постепенно се измества на изток

, обясни Шопов. 

 Собственикът на „Булмаркет“ Станко Станков съобщи пред медиите, че инвестициите в завода за вагони и локомотивното депо ще достигнат 50 млн. лева, а компанията не се отказала от идеята си да бъде привлечен сериозен чуждестранен партньор. В момента се водят преговори с голяма западна компания, която има четири завода за производство на вагони, изготвен е и шорт списък с още потенциални кандидати. Но ако до споразумение не се стигне, „Булмаркет“ ще стартира производството със собствени сили.