Изграждането на болница „Мозък и сърце” в Кърджали е добре премислен ход

Прогнозите са,че ако няма бюрократични формалности може да бъде построена за 2 години.
Изграждането на болница „Мозък и сърце” в Кърджали е добре премислен ход
Източник: БЛС

Инвеститорите в болница „Сърце и мозък” са с траен интерес към Кърджали. От няколко месеца вървят засилени совалки сред медицинските среди, като целта е да се проучи ефективността на инвестицията. Намеренията на  инвеститора „Търговска лига” бяха оповестени от кмета д-р инж.Хасан Азис на сесия на местния парламент. Поводът е, че за построяването на модерна частна болница „Сърце и мозък” е необходим терен. Очакванията на инвеститорите са да закупят парцел с площ от 40 дка, който е общински. За целта обаче статутът му от публична общинска собственост трябва да се промени в частна общинска собственост.  За сега народните избраници от опозицията демонстрират резервираност към инвестиционното намерение на „Търговска лига”.

Такова обсъждане наистина е необходимо. Съществуват опасения, че бъдеща болница „Сърце и мозък” в Кърджали ще източи кадрите на малките болници в областта. Ще се оголи и държавната болница „Д-р Атанас Дафовски”. Подобна ситуация се наблюдава в Бургас, където бе изградена високотехнологична частна болница „Мозък и сърце”.

Проектът на Търговска лига ще бъде тясно свързан с големия проект за изграждане на мега болница „Сърце и мозък” в Стара Загора за 100 млн.лева. Планира се тя да бъде със 700 места и свой образователен център. Отпуснат е общински парцел след разгорещен дебат в местния парламент. Очаква се болницата в Кърджали да поеме пациенти от Родопите, Северна Гърция и дори от Турция. Тя ще бъде мост към високотехнологичната болница в Стара Загора.

Изграждането на болница „Мозък и сърце” в Кърджали е добре премислен ход. Тя лесно ще получи лиценз, тъй като официално в региона има недостиг на болнични легла. Образователният център, който се предвижда да бъде изграден към нея, ще позволи хабилитирането на млади и проспериращи лекари от региона.

Прогнозите са,че ако няма бюрократични формалности може да бъде построена за 2 години.