Златото е във възход и доближи историческите си рекорди

Златото все още може да се възползва от статута си на валутно убежище и да стигне до 2100 долара
Златото е във възход и доближи историческите си рекорди
Източник: UBS

Златото е във възход. Водено от статута си на сигурно убежище в сложните икономически и финансови условия (нестабилност на банковия сектор), а и поради спада на лихвени проценти по дългосрочните ценни книжа и на курса на долара, цената на златото вече нарсна с 11% от края на 2022 година. Сега тя се движи много близо от предишните си исторически рекорди от 2020 г. и 2022 г. (т.е. в зоната от 2 075 – 2 089 долара).

Златото става все по-търсено в настоящите условия на нарстващата нестабилност в сферата на финансите и икономиката. Повече от всякога ценният метал може да заеме значимо място в портфолиото. 

Въпреки че ново издание на финансовата криза от 2008 г. не беше допуснато, в тази несигурна ситуация ще е необходимо „много време, за да се върне отново доверието на инвеститорите“. Златото все още може да се възползва от статута си на валутно убежище и да стигне „по-рано от очакваното“ до 2100 долара – предел, който UBS виждаше не по-рано от една година. Във всеки случай златото е повече от всякога ефикасно средство за разнородност на портфейла и той е много ценèн в наши дни…

Въпреки че фондовият пазар очевидно възобнови своя възходящ ход през последните шест месеца, особено в Европа, но също така и в Съединените щати, текущата ситуация на пазарите се определя от водещи банкови институции като „затишие пред буря“. Според водещи американските банки, акциите биха могли да възобновят в сравнително близко бъдеще пътя си надолу към най-ниските нива от 2022 година. Ако това се случи, наличието на злато в инвестиционния портфейл може, да облекчи удара.