Варна изпревари по имотни сделки Пловдив през последното тримесечие

Броят на подписаните през третото тримесечие имотни покупко-продажби в България понижава с 13% на годишна база
Варна изпревари по имотни сделки Пловдив през последното тримесечие

Варна изпреварва през третото тримесечие по брой подписани имотни покупко-продажби втория по големина град на България – Пловдив. В морската ни столица сред юли и септември т.г. Агенцията по вписванията е записала 3657 имотни покупко-продажби, до момента в който в Пловдив са 3582.

Руснаците продават интензивно имотите си у нас

Другата промяна в класацията на шестте най-големи пазара в страната е настъпило в резултат на вмъкването на Несебър сред тях. Там локалната работа по вписванията, към която са освен Несебър, а и Слънчев бряг, Равда, Влас и Ахелой, е изповядала 2382 имотни покупко-продажби сред юли и септември, до момента в който в регионалния град Бургас са единствено 1931 на брой. Това в действителност не се случва за първи път – търговията с ваканционни и други парцели в Несебър от много време е доста оживена.

Според НСИ, вече се отчита спад на цените при имотните сделки в София

Като цяло обаче броят на подписаните през третото тримесечие имотни покупко-продажби в България понижава с 13% на годишна база, като този развой не отминава нито столицата, нито Варна, Пловдив, Бургас и даже Несебър. Там, където през 2021 година и 2022 година имаше огромни растежи, в този момент означават и максимален спад.