Специален етикет ще сочи най-евтините храни в магазина

Включени са продукти от 17 основни вида храни – хляб, мляко, сирене, кашкавал, яйца, охладено пилешко и свинско месо и др.
Специален етикет ще сочи най-евтините храни в магазина
Източник: Нова телевизия

По-различни от обичайните етикети ще отличава евтините храни в магазините. Така потребителите ще могат лесно да се ориентират коя стока е с търговска надценка до 10% според новия Закон за надценките. Той в момента е пуснат за обществено обсъждане. 

Етикетите на продуктите, които са с надценка до 10 на сто, ще бъдат еднотипни, така че хората да могат да разпознаят кой продукт е с ниска надценка. Нас ни интересува в следващите шест месеца да има по един артикул от групите, посочени в проектозакона, който да е с трайно ниска цена. Според документа търговците ще са задължени да поддържат наличности, но ако свършат, ще могат да прехвърлят най-ниската надценка върху следващия продукт от категорията.

, обясни министърът на икономиката Никола Стоянов в ефира на Нова телевизия днес. 

Според проектозакона само един продукт от група ще бъде с надценка до 10 процента. Включени са продукти от 17 основни вида храни – хляб, мляко, сирене, кашкавал, яйца, охладено пилешко и свинско месо и др. Не се допуска Законът да се прилага върху имитиращи продукти. 

Нормативният акт ще се прилага за срок от 6 месеца и само за търговци, с годишен оборот за предходната календарна година от над 30 млн. лв., които предлагат за продажба на дребно храни. Това на практика означава само големите магазини.