Очаква се рязко поскъпване на петрола след като ОПЕК+ намаляват добива

Саудитска Арабия и други производители на петрол от ОПЕК+ обявиха по-нататъшни съкращения на добива на петрол с около 1,16 милиона барела на ден
Очаква се рязко поскъпване на петрола след като ОПЕК+ намаляват добива
Източник: Ройтерс

Саудитска Арабия и други производители на петрол от ОПЕК+ обявиха по-нататъшни съкращения на добива на петрол с около 1,16 милиона барела на ден, коментирано от Ройтерс като изненадващ ход, който според анализаторите ще доведе до незабавно покачване на цените, а Съединените щати нарекоха непрепоръчително.

Обещанията довеждат общия обем на съкращенията от страна на ОПЕК+ до 3,66 милиона барела на ден според изчисления на Ройтерс, което се равнява на 3,7% от глобалното търсене.

Развитието в неделя идва ден преди виртуална среща на министерски панел на ОПЕК+, който включва Саудитска Арабия и Русия и който се очакваше да се придържа към вече въведените съкращения от 2 милиона барела на ден до края на 2023 г.

Цените на петрола миналия месец паднаха до 70 долара за барел, най-ниското ниво от 15 месеца, поради опасения, че глобалната банкова криза ще удари търсенето. Все пак по-нататъшни действия от страна на ОПЕК+ за подкрепа на пазара не се очакваха, след като източници омаловажаха тази перспектива и суровият петрол се възстанови до $80.

Последните намаления могат да повишат цените на петрола с 10 долара за барел, заяви в неделя ръководителят на инвестиционната компания Pickering Energy Partners, докато петролният брокер PVM прогнозира, че очаква незабавен скок, след като търговията започне след уикенда.

Очаквам пазарът да отвори няколко долара по-високо… вероятно до $3, казва Тамас Варга от PVM. Стъпката е безрезервно възходяща.

Най-големият производител от ОПЕК Саудитска Арабия заяви, че ще намали добива с 500 000 барела на ден. Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия обясни, че доброволното намаление на кралството е предпазна мярка, насочена към подкрепа на стабилността на петролния пазар.

ОПЕК предприема превантивни стъпки в случай на възможно намаляване на търсенето

, коментира Амрита Сен, основател и директор на Energy Aspects.

Миналия октомври ОПЕК+ се съгласи да намали добива с 2 милиона барела на ден от ноември до края на годината, ход, който разгневи Вашингтон, тъй като по-строгите доставки повишават цените на петрола, припомня Ройтерс.

Администрацията на Байдън заяви, че смята последния ход на ОПЕК+ за неразумен.

Не смятаме, че съкращенията са препоръчителни в този момент, като се има предвид несигурността на пазара – и го направихме ясно

, каза говорител на Съвета за национална сигурност.

Доброволните съкращения започват от май и ще продължат до края на годината. Ирак ще намали производството си с 211 000 барела на ден, според официално изявление.

ОАЕ заяви, че ще намали производството със 144 000 барела на ден, Кувейт обяви намаление със 128 000 барела на ден, докато Оман с 40 000 барела на ден, а Алжир заяви, че ще намали производството си с 48 000 барела на ден. Казахстан също ще намали добива със 78 000 барела на ден.

Вицепремиерът на Русия Александър Новак също каза в неделя, че Москва ще удължи доброволното съкращаване от 500 000 барела на ден до края на 2023 г. Москва обяви тези съкращения едностранно през февруари след въвеждането на западните тавани на цените.