Община Варна възложи проектиране на нова учебна база на МГ “Д-р Петър Берон”

Припомняме, че индикативната стойност на проекта, преди да е направено проектирането, е около 60 милиона лева за около 3 години.
Община Варна възложи проектиране на нова учебна база на МГ “Д-р Петър Берон”
Източник: Пресцентър на Община Варна

С възлагателно писмо до австрийската фирма “Рийглер Рийве Архитекти ЦТ” ГМБХ, Австрия (архитектурна къща), Община Варна вчера възложи изработване на инвестиционен проект за Нова учебна база на математическа гимназия „Д-р Петър Берон”  във Варна.

Фирмата е избрана след провеждане през м. юли-август 2023 г. на открита процедура, като е предложила да изработи идейния и технически проект за сумата от 680 000 лева без ДДС. По-късно, в началото на м. ноември 2023 г., предходното ръководство на Общината е сключило договора с тях. Срокът на идейното проектирането е 45 дни, а на техническото – 60 дни. Финансирането на проектирането е със средства на Община Варна.

Поставяме начало на изграждането на дългоочакваната нова учебна база на Математическата гимназия

, коментира кметът на Варна Благомир Коцев по повод възлагането на проектирането.

Радвам се да съобщя, че сроковете са обозрими. Много начална част от строително-ремонтни работи се надяваме да можем да започнем още от края на 2024 г., а в двугодишните разчети сме предвидили и бюджет за следващата

, каза още Коцев на координационна среща по проекта.

Конференция "Умения за иновации в образованието"

Припомняме, че индикативната стойност на проекта, преди да е направено проектирането, е около 60 милиона лева за около 3 години. Община Варна заложи значителен ресурс от общата сума нужна за изграждането на новата сграда през 2024 г. - около 8 719 800 лв., за да има бърз напредък по проекта.

Ресурсът бе одобрен при приемането от Народното събрание на Държавния бюджет за 2024 г., като част от списъка с 51 инвестиционни проекта на Община Варна, готови за строеж със строително разрешително или в напреднала готовност за техническо проектиране. Както съобщихме по-рано, за тези 51 проекта Община Варна ще разполага с обща сума от 100 милиона лева през тази година, като за изграждането на МГ са осигурени около 9 % от ресурса, наличен за града.