Конференция "Умения за иновации в образованието"

Иновациите в образованието събират български и международни експерти
Конференция "Умения за иновации в образованието"
Източник: Център за творческо обучение

Лидерство и цялостен подход към професионалното развитие на педагогическите специалисти, ученето чрез игра и STEAM образованието ще са във фокуса на националната конференция с международно участие „Умения за иновации в образованието“. Събитието ще събере над 250 директори на училища, учители, представители на институции, неправителствени организации, образователни експерти, медии и други заинтересовани лица. То ще се проведе на 24 и 25 ноември, в Интер Експо Център, София, а организатор е Център за творческо обучение.

Очаква се форумът да предостави възможности за диалог и обмен на добри практики в развитието на ключови умения на учители и ученици с подкрепата на технологиите и иновативни методи на преподаване.  Ще бъде отделено внимание и на теми като мотивацията за учене през целия живот, технологиите в подкрепа на приобщаващото образование, STEM / STEAM образованието  и проектно базираното учене, ученето чрез игра, както и социално-емоционалното образование. 

Учителите са в центъра на образователната трансформация. Технологиите и осигуряването на физическата среда са само инструмент в техните ръце - подкрепата в професионалната квалификация на учители и директори е ключова за създаването на поколение от амбициозни и критично мислещи млади хора.

- споделя д-р Александър Ангелов, управител на Център за творческо обучение.


Събитието ще открие проф. д-р Галин Цоков, министър на образованието и науката.

В първия ден ще се проведат презентации и панелни дискусии с водещи експерти. Представители на Google for Education ще покажат доклада си за Бъдещето на образованието.  Специален гост ще бъде Сорен Томсен, ръководител на въздействието на програмите на LEGO® Education, Дания. Сорен Томсен е страстен застъпник на практическото обучение като начин за вдъхновяване на децата. В световен мащаб той работи за въвеждане на ученето чрез игра като двигател на въздействие върху обучението, което вдъхновява и развива “строителите” на бъдещето. Сред гостите ще бъдат и други международни лектори като Олав Адами, основател на Fourcast for Education Белгия; Толга Йълдъръм, мениджър на международните програми за космическо обучение Space Camp Turkey, Гонзало Санчес от Edpuzzle и други.

А в панелни дискусии и през двата дни  ще се включат директори и учители на училища и детски градини  от София, Пловдив, Бургас, Хасково, с. Цонево,  Видин, Карнобат, Свищов, Гоце Делчев, Русе, Габрово и други. 

Във втория ден на конференцията в три зали ще се осъществят практически работилници и презентации. В Зала Учене чрез игра гостите ще участват в практическа работилница за кодиране и работа в екип с LEGO® Education за различните образователни етапи. В залата Лидери в образованието ще се дискутират мотивацията и непрестанната квалификация на екипа. Ще се представи програмата за развитие на училищни лидери - Google Certified Trainers, както и  практическа работилница „Пътешествие за лидери“ с професионалния коуч Владимир Борачев. В Зала STEM и ПБО ще има открит урок по програмата “Умения за иновации” на Intel, както и различни презентации и демонстрации на теми екологично образование, електрически STEM картинг, изкуствен интелект и други.

Повече информация на конференцията и възможност за регистрация е налична на сайта conference.cct.bg.