Не се водят преговори за продажба на рафинерията, заявиха от основният акционер на „Лукойл Нефтохим”

Не сме получавали оферта за рафинерията и не се водят преговори, казаха от "Литаско"
 Не се водят преговори за продажба на рафинерията, заявиха от основният акционер на „Лукойл Нефтохим”

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД е дружество, разположено в страна членка на ЕС, което е собственост на „Литаско”. Съгласно европейското законодателство за защита на частната собственост, както и обичайните бизнес практики, всяко намерение за закупуване на актив, принадлежащ на друга компания, трябва първо да бъде обсъдено между участващите контрагенти и едва след това – с властите на страната, в която се намират съответните активи, допълват от „Литаско” в позицията, изпратена ексклузивно до Блумбърг.

„Литаско” (LITASCO SA), която е основен акционер в „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД, не е получавала оферти за продажба на рафинерията. Следователно, „Литаско” в момента не е в преговори по въпроса. Това се посочва в разпространена позиция на базираната в Швейцария компания, чийто контролен пакет акции от своя страна се държи от руския енергиен гигант „Лукойл”.

„Литаско” не е назначавала публична или частна организация да търси потенциални купувачи или да води преговори за продажба от нейно име, се посочва още в съобщението.

„Файненшъл таймс” публикува статия, в която цитира министъра на финансите Асен Василев, според когото натискът от страна на правителството върху руските компании е принудило „Лукойл” да започне процедура по продажбата на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа.

Синдикатът в „Лукойл“ поиска от президента да наложи вето за отнемането на концесията на „Росенец“

Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността на рафинерията. Налице е интерес

, заявява Василев за „Файненшъл таймс”.

Правителството не участва в продажбата на рафинерията, която доставя на международни клиенти повече от половината от продукцията си – включително важни доставки на дизел за Украйна в началото на руската инвазия.

Очаква се рязко поскъпване на петрола след като ОПЕК+ намаляват добива

Припомняме, че думите на Василев идват в момент, в който правителството увеличи до 50% извънредният данък свръхпечалба за компанията, който преди това беше 33%. Според „Файненшъл Таймс”, когато компанията бъде продадена, този налог ще бъде свален до 15% - очакваният размер на корпоративния данък за мултинационалните компании след Нова година.