Най-важният фактор за дигиталните номади при избор на дестинация, разбира се е цената.

Това показва ново проучване на платформата Flatio за новите тенденции на живот като дигитален номад.
Най-важният фактор за дигиталните номади при избор на дестинация, разбира се е цената.
Източник: Euronews Bulgaria / Снимка: Flatio

Най-важният фактор за дигиталните номади при избор на дестинация, е цената. Това показва ново проучване на платформата Flatio за новите тенденции на живот като дигитален номад. Почти половината от анкетираните поставят фактора финанси на първо място.

Проучването разглежда промените в дигиталното номадство през 2023 г., като хвърля светлина върху мотивацията, разочарованията и любимите дестинации на дигиталните номади по света.

За целите на проучването, 32 въпроса са изпратени до над 25 000 дигитални номади, като 1200 души отговорят на редица теми - от годишния доход, данъците и трудовия статус до визите, предпочитанията за настаняване и социалните каузи.

От анкетираните най-голям дял са от САЩ (37%), следвани от Великобритания (12%) и Германия (5%). Малко над половината са на възраст 30-39 години, а близо 23% са на възраст между 18 и 29 години. Половете са сравнително балансирани – 55% са мъже, а 44% жени, допълва Euronews.

Португалия е най-популярната дестинация за дигитални номади, а челната петица се допълва от Тайланд, Испания и Аржентина и Мексико. Любопитна подробност е, че в Топ 10 присъства северната ни съседка Румъния, която е на девето място, но не и България.

Проучването установява, че малко повече от една трета от дигиталните номади работят на свободна практика, малко под една трета са наети на пълен работен ден, а около 13% са предприемачи или собственици на бизнес.

IT, технологии, медии, реклама, PR и маркетинг са най-често срещаните сектори, следвани от предприемачество и изкуство, култура и развлечения.

Кое е най-голямото предизвикателство в това да си дигитален номад?

Дигиталните номади определят намирането на жилище като най-неприятната част от начина на живот. Най-често те търсят възможности за настаняване в Airbnb, booking.com и групи във Facebook. Частните апартаменти и хотелските стаи са най-честият избор, следвани от частните стаи и хостелите. Една четвърт от анкетираните харчат 501-700 евро на месец за наем, а малко под 20% - 301-500 евро.

Дигиталното номадство не е просто тенденция, то е бъдещето на бизнеса, пътуванията и живота. Искахме да се задълбочим в този начин на живот, тъй като трудно намирахме актуални данни.

Някои от констатациите в доклада бяха изненадващи, особено във връзка с броя на дигиталните номади, които са заети на пълно работно време. По-рано това беше характерно за хора на свободна практика, предприемачите и независимите от местоположението работници.

Сега изглежда, че всеки може да се занимава с това, което несъмнено ще има положително въздействие върху производителността, здравето и цялостното удовлетворение сред работната сила.

, обяснява Радим Резек, съосновател и главен изпълнителен директор на Flatio във връзка с проучването.