Най-голямата американска петролна и газова компания Exxon Mobil ще става и литиева компания

ExxonMobil планира да извлича и произвежда литий за батерии в щата Арканзас
Най-голямата американска петролна и газова компания Exxon Mobil ще става и литиева компания
Източник: The Verge

ExxonMobil навлиза в бизнеса с производство на литий. В понеделник компанията обяви, че ще се превърне във "водещ производител на литий", като открие първия си сондаж в южната част на Арканзас.

Търсенето на литий нарасна през последните няколко години, тъй като металът служи като ключова съставка в акумулаторните батерии, които захранват електрически превозни средства, телефони, лаптопи и други технологии. ExxonMobil планира да започне да произвежда литий през 2027 г. и твърди, че до 2030 г. ще може да произвежда достатъчно литий за снабдяването на над 1 милион електрически превозни средства годишно.

По-рано тази година ExxonMobil закупи 120 000 акра богати на литий земи, обхващащи геоложка формация, наречена Smackover Formation, в Арканзас. За да получи достъп до лития, компанията първо ще направи сондаж на 10 000 фута под повърхността, като използва машини за добив на газ и нефт. След това ще използва така наречения процес на директен добив на литий (DLE - Direct Lithium Extraction), за да отдели лития от солената вода, с която е смесен. След като това стане, ExxonMobil ще инжектира солената вода обратно в земята.

ExxonMobil твърди, че процесът DLE "произвежда по-малко въглеродни емисии от добива на твърди скали и изисква значително по-малко земя". Компанията ще произвежда литий за батерии на място, който ще нарича Mobil Lithium. Технически това не е първият път, в който ExxonMobil се включва в бизнеса с батерии, тъй като компанията произвежда първата литиево-йонна батерия през 70-те години на миналия век.

"Литият е от съществено значение за енергийния преход и ExxonMobil има водеща роля в проправянето на пътя към електрификацията", заяви в изявление Дан Амман, президент на ExxonMobil Low Carbon Solutions. "Този забележителен проект прилага десетилетията опит на ExxonMobil, за да разкрие огромни запаси от литий в Северна Америка с много по-малко въздействие върху околната среда в сравнение с традиционните минни операции."

Американската компания за електроника „Sanmina Corp” напуска България.

Освен ExxonMobil, базираната в Канада компания Standard Lithium също планира да добива литий от формацията Smackover. Междувременно Lithium Americas започна добив на метала в прохода Thacker Pass в Невада, а други компании наблюдават калифорнийското море Salton Sea като потенциален обект за добив на литий.

Прехвърлянето на добива на литий на територията на САЩ може да има голямо значение за производителите на електрически автомобили, които искат да произвеждат батерии си в САЩ, тъй като повечето от тях понастоящем се снабдяват с литий от други страни, включително Австралия, Аржентина, Чили и Китай.