"Криптокралят" на FTX Сам Банкман-Фрид е признат за виновен за "една от най-големите финансови измами в американската история

Обвиненията са свързани с потенциални наказания до 115 години затвор
"Криптокралят" на FTX Сам Банкман-Фрид е признат за виновен за "една от най-големите финансови измами в американската история
Източник: Euronews

Падналият крипто вундеркинд Сам Банкман-Фрид, който основа една от най-големите крипто борси, беше признат за виновен по всички седем обвинения срещу него. Основателят на FTX е изправен пред максимална присъда от 115 години затвор по обвинения в измама и пране на пари.

Нюйоркско съдебно жури го осъжда за измама и заговор за извършване на измама срещу клиенти на FTX и срещу кредитори на сестринския хедж фонд Alameda Research lenders.

"Сам Банкман-Фрид извърши една от най-големите финансови измами в американската история - схема за милиарди долари, която имаше за цел да го превърне в крал на криптовалутите", заяви американският прокурор Дамян Уилямс в изявление след произнасянето на присъдата, в края на миналата седмица.

Този случай винаги е бил свързан с лъжа, измама и кражба и ние нямаме търпимост към тях", добави той.

Обвиненията са свързани с потенциални наказания до 115 години затвор. При произнасянето на присъдата, насрочено за 28 март, Банкман-Фрид вероятно ще получи много по-малко от максималната присъда.

31-годишният мъж не се призна за виновен по обвиненията и заяви по време на показанията си, че никога не е извършвал измами и не е целял да мами клиентите си, преди FTX, някога втората по големина криптоборса в света, да изпадне в несъстоятелност преди година.

X (Twitter) на Елон Мъск се приближава към криптоплащанията с нов държавен лиценз

Когато присъдата беше прочетена, Банкман-Фрид изглеждаше зашеметен, с каменна физиономия, със скръстени пред себе си ръце, докато адвокатите му седяха до него. Когато седна, той гледаше надолу в продължение на няколко минути.

Адвокатът му Марк Коен по-късно прочете изявление пред съда, в което се казва, че "г-н Банкман Фрид твърди, че е невинен, и ще продължи да се бори енергично с обвиненията срещу него", заяви Коен.

Съдебното преследване срещу Банкман-Фрид поставя в центъра на вниманието появяващата се индустрия на криптовалутите и група млади мениджъри на възраст около 20 години, които са живели заедно в луксозен апартамент за 30 млн. долара (28 млн. евро) на Бахамите, мечтаейки да станат най-могъщият играч в нова финансова област.

Те показват на журито снимки на Банкман-Фрид, на които той спи в частен самолет, седи с тесте карти и се смесва на Супербоул със знаменитости, сред които певицата Кейти Пери.

Министерството на финанситe предлага законови промени за управлението на криптоактиви

Американското правителство разчита в голяма степен на свидетелските показания на трима бивши членове на вътрешния кръг на Банкман-Фрид, негови висши ръководители, включително бившата му приятелка Каролин Елисън, за да обясни как Банкман-Фрид е използвал Alameda Research, за да изтегли милиарди долари от сметките на клиентите на FTX.

Според прокурорите с тези пари възпитаникът на Масачузетския технологичен институт е придобил влияние и власт чрез инвестиции, дарения, десетки милиони долари под формата на политически вноски, свидетелстване в Конгреса и рекламна кампания, в която са участвали известни личности като комика Лари Дейвид и футболния куотърбек Том Брейди.

28-годишната Елисън свидетелства, че докато е била главен изпълнителен директор на Alameda Research, Банкман-Фрид я е карал да извършва измами, тъй като е преследвал амбициите си да ръководи огромни компании, да харчи пари и един ден да се кандидатира за президент на САЩ. Тя каза, че той е смятал, че има 5 % шанс да стане президент на САЩ.

Съоснователят на FTX Гари Уанг, който е бил и главен директор по технологиите, разкрива в показанията си, че Банкман-Фрид му е наредил да вкара код в операциите на FTX, така че Alameda Research да може да прави неограничени тегления от FTX и да разполага с кредитна линия до 65 милиарда долара (61 милиарда евро). Уанг заяви, че парите идват от клиенти.

Нишад Сингх, бивш ръководител на инженерния отдел на FTX, свидетелства, че се е почувствал "заслепен и ужасен" от резултатите от действията на човека, на когото някога се е възхищавал, когато е видял мащаба на измамата. Той заяви, че сривът през ноември миналата година го е накарал да се самоубие.

Онлайн платформи в света на виртуалния хазарт в България

Елисън, Уанг и Сингх се признават за виновни по обвиненията в измама и свидетелстват срещу Банкман-Фрид с надеждата да получат снизхождение при произнасянето на присъдата.

Банкман-Фрид беше арестуван на Бахамите през декември миналата година и екстрадиран в САЩ, където е освободен под гаранция от 250 млн. долара (235 млн. евро), като му е наложено електронно наблюдение и изискване да остане в дома на родителите си в Пало Алто, Калифорния.

Комуникацията му, включваща стотици телефонни разговори с журналисти и интернет влиятелни личности, както и имейли и текстови съобщения, в крайна сметка му донесе неприятности, когато съдията заключи, че се е опитвал да повлияе на бъдещи свидетели по делото, и през август му нареди да бъде вкаран в затвора.

По време на съдебния процес прокурорите използваха публичните изявления на Банкман-Фрид, онлайн съобщенията и показанията му в Конгреса срещу него, показвайки как предприемачът многократно е обещавал на клиентите си, че депозитите им са сигурни и безопасни, като още на 7 ноември миналата година е написал в Twitter: "FTX е наред. Активите са наред", докато клиентите яростно се опитваха да изтеглят парите си. На следващия ден той изтрива туита. Четири дни по-късно FTX подава молба за обявяване в несъстоятелност.

Бивши федерални прокурори заявиха, че бързата присъда, произнесена само след половин ден обсъждане, е показала колко добре правителството е водило делото.