EASA вероятно ще разследва Wizz, заради огромни закъснения

Европейската агенция за авиационна безопасност е сезирана от румънските власти
EASA вероятно ще разследва Wizz, заради огромни закъснения
Източник: avioforum.com

Унгарската нискоразходка авиокомпания Wizz Air е изправена пред безпрецедентен брой отменени полети през този летен сезон, които кулминираха през първия уикенд на август и оставиха хиляди пътуващи по летищата в Европа. По този повод държавния секретар на румънското правителство се е обърнал с молба за разследване към Европейската агенция за авиационна безопасност EASA, която трябва да направи проверка на превозвача.

Wizz Air - 1100 маршрута до почти 200 дестинации в 50+ държави

В жалбата на румънските официални лица се изразява изключително недоволство от огромния брой отменени полети, закъснения и отношение към пътниците от страна на унгарския превозвач. Непосредствен повод за гневната реакция е отмяната на 9 полета в един ден от румънско летище през първия уикенд на август, поради „технически причини“. В същото време Wizz се рекламира, като „най-устойчивата авиокомпания в Европа, разполагаща с най-модерен флот с най-ниска средна възраст на самолетите и най-високи нива на надеждност.“

Wizz продължава експанзията си на източноевропейския пазар, и в Близкия изток и Централна Азия.

Всички директни нискотарифни полети от Летище Варна за 2023

Ако се вярва на маркетинговите послания на превозвача, то той е най-големия и бързоразвиващ се в тези региони. Но, реалността специално на източноевропейския пазар далеч не е такава.

Основният конкурент и най-голяма авиокомпания в Европа – Райънеър, планира и вече осъществява сериозна експанзия в страните от Източна Европа, като разчита на по-ниски тарифи и много по-добра пунктуалност и точност в изпълнението на разписанието до западноевропейските си дестинации, където е доминиращ пазарен лидер.

Всички директни нискотарифни полети от Летище Бургас за 2023