Двама министри – на икономиката и на земеделието, представиха новия сайт за наблюдение на цените.

Пуснаха онлайн правителственият сайт за наблюдение на цените
Двама министри – на икономиката и на земеделието, представиха новия сайт за наблюдение на цените.

Двама министри – на икономиката и на земеделието, представиха новия сайт за наблюдение на цените. Припомняме, той бе анонсиран преди повече от месец, а от днес е достъпен на адрес foodprice.bg. 

Данните, публикувани на сайта, проследяват цените – от производители, през дистрибутори, до търговските вериги и магазините. За цените в тръговската мрежа ще отговаря системата за агропазарна информация, а цените на дребно ще се предоставят от търговци с оборот над 30 млн. лева. 

Продуктите, чиито цени са подадени към сайта, ще бъдат обозначавани със стикер на рафтовете по магазините. Министърът на икономиката уточни, че на сайта няма да влизат промоционалните цени от кампаниите на магазините.

Въз основа на това, какъв е произходът на продуктите, ще се различават и източниците, подаващи информацията. При цените на вносител Митниците ще подават данни за внос от трети страни, а НАП – от ЕС.

Сайтът предоставя и сравнение на цени на продукти с други държави, за които информация ще бъде подавана от тръговските ни аташета там.