Акциите на големите японски банки паднаха в рефлекс на колапса при Silicon Valley Bank

Акциите на големите японски банки MUFG, Mizuho и SMFG паднаха между 7.5% и 8.1% в рефлекс на колапса при SVBank
Акциите на големите японски банки паднаха в рефлекс на колапса при Silicon Valley Bank

Сътресенията на световните пазари продължават заради разпродажбата на банкови акции в САЩ, предизвикана от колапса Silicon Valley Bank. Недоверието засегна далечна Япония, където във вторник акциите на най-големите банки рязко се понижиха.

Очаква се намеса на Японската централна банка, с която да се предотврати по-дълбок крах, след като индексът Topix се срина с повече от 3.1% в сутрешната търговия. Банката на Япония съобщи късно в понеделник, че интервинирала на пазара на акции в Токио, като е закупила борсово търгувани активи на стойност 5.2 милиарда долара. 

Акциите на MUFG, Mizuho и SMFG паднаха между 7.5% и 8.1% в началото на търговията. Търговците залагат, че колапсът на SVB може да прекрати кампанията на Федералния резерв на САЩ за рязко увеличение на лихвените проценти. Край на кампанията на Фед би попарила надеждите на инвеститорите за по-високи печалби на банките.

Въпреки това индексът на банковите акции в Токио се понижи с цели 7.6% във вторник, което е най-лошото му представяне от поне три години насам. Анализаторите очакват, че при такъв спад Банката на Япония отново ще се намеси, а интервенциите ще продължат, докато проблемът бъде разрешен. 

Акциите на Soft Bank, която подобно на SVB също има огромни експозиции в технологичния сектор, отбелязаха спад от 3.4%. Книжата на Mizuho, която е най-големият кредитор на Soft Bank, загубиха над 7.5% от стойността си. 

Вероятността от повишаване на лихвените проценти на Фед изглежда по-ниска, доходността на японските държани облигации е намаляла и йената е по-силна. Това е огромна промяна на пазарната среда и затова банковите акции падат, казват пазарните стратези.