Google съкращава стотици служители

Съоснователите на Fitbit Джеймс Парк и Ерик Фридман също напускат компанията
Google съкращава стотици служители
Източник: Reuters

В сряда Google на Alphabet заяви, че съкращава стотици служители в различни екипи, а съоснователите на Fitbit Джеймс Парк и Ерик Фридман също напускат компанията, тъй като технологичният гигант продължава да намалява разходите си.

Google съобщи, че ще съкрати стотици служители в звеното си за гласов асистент, няколкостотин души ще бъдат премахнати в екипа за хардуер, отговарящ за Pixel, Nest и Fitbit, а повечето хора от екипа за добавена реалност (AR) ще бъдат освободени. Стотици длъжности в централния инженерен екип на гиганта в търсенето също ще бъдат засегнати, съобщиха от компанията.

Google купи компанията за проследяване на здравето и физическата форма Fitbit за 2,1 млрд. долара през 2021 г., но продължи да пуска нови версии на своя часовник Pixel Watch - продукт, който се конкурира с някои от устройствата на Fitbit, както и с Apple Watch.

"През втората половина на 2023 г. редица наши екипи направиха промени, за да станат по-ефективни и да работят по-добре, както и да насочат ресурсите си към най-големите си продуктови приоритети. Някои екипи продължават да правят този вид организационни промени, които включват премахване на някои роли в световен мащаб", каза говорител на Google в изявление за Ройтерс.

Говорителят не уточни броя на засегнатите роли. Не е ясно веднага колко души са част от софтуера на Google Assistant и други екипи.

Реорганизацията на определени екипи се случва в момент, когато компании като Microsoft  и Google залагат на все по-широкото внедряване на технологията за генериращ изкуствен интелект (AI) след успеха на ChatGPT на OpenAI.

Миналата година Google обяви плановете си да добави възможности за генеративен изкуствен интелект към своя виртуален асистент. ИИ ще позволи на асистента да прави неща, като например да помага на хората да планират пътуване или да наваксват с имейлите, а след това да задава последващи въпроси.

През януари 2023 г. Alphabet обяви плановете си да съкрати 12 000 работни места, което се равнява на 6% от глобалната ѝ работна сила.

Към септември 2023 г. Alphabet има 182 381 служители в световен мащаб.