Приходите на Microsoft от игри изпреварват тези на Windows благодарение на Activision Blizzard

Геймингът вече е третият по големина бизнес в Microsoft.
Приходите на Microsoft от игри изпреварват тези на Windows благодарение на Activision Blizzard
Източник: The Verge

Microsoft публикува финансовите резултати за второто тримесечие на финансовата си година 2024. През второто тримесечие производителят на софтуер реализира приходи от 62 млрд. долара и нетна печалба от 21,9 млрд. долара. Приходите са нараснали с 18%, а нетната печалба се е увеличила с 33%.

Това е първото тримесечие, в което Microsoft отчита приходи като компания с капитал от 3 трилиона долара, както и първият път, в който компанията отчита допълнителни приходи от придобиването на Activision Blizzard. Тези допълнителни приходи превърнаха игрите в третия по големина бизнес на Microsoft през това тримесечие, след Windows.

Приходите от Office и облачните услуги продължават да са водещи, като допринасят за близо 60% от общите приходи на Microsoft. Докато приходите от OEM Windows се възстановяват, приходите от продажби на устройства Surface продължават да намаляват през това тримесечие.

Microsoft предупреди, че приходите от устройства ще намалеят през това тримесечие и те са спаднали с 9%. Финансовият директор на Майкрософт Ейми Худ заяви в днешния разговор за приходите, че това е по-добре от очакванията на компанията, благодарение на "по-силното изпълнение в търговския сегмент". Очаква се приходите от устройства да намалеят отново през третото тримесечие на 2024 г., и то с "ниски двуцифрени стойности".

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви през последното тримесечие, че "обемът на пазара на персонални компютри е приблизително на нивата отпреди пандемията", така че е вероятно Surface просто да не се е възстановил толкова добре. Това е така, въпреки че в края на миналата година Microsoft пусна на пазара своите нови Surface Laptop Studio 2, Surface Laptop Go 3 и дори Surface Go 4. Приходите от устройства на Microsoft включват също HoloLens и компютърни аксесоари, а приходите намаляват вече повече от 12 месеца.

Windows обаче се справя по-добре. Приходите от ОЕМ - цената, която производителите на компютри плащат на Microsoft, за да поставят Windows на лаптопи и персонални компютри - са се увеличили с 11% през това тримесечие. Приходите от OEM за Windows страдат през цялата 2023 финансова година на Microsoft, но сега това са две последователни тримесечия на растеж в сравнение с петте последователни тримесечия на спад на приходите от устройства. Худ очаква приходите от Windows OEM да бъдат "относително равни" през следващото тримесечие.

Microsoft завърши придобиването на Activision Blizzard

Говорейки за устройства, всички погледи са насочени към подразделението за игри на Microsoft за последните приходи на компанията. Microsoft вече отчита приходите на Activision Blizzard като част от своето подразделение за игри, което засилва общите приходи от съдържание за Xbox.

Приходите от съдържание и услуги за Xbox, които включват Xbox Game Pass, са се увеличили с цели 61%. Това до голяма степен се дължи на приходите на Activision Blizzard, така че е трудно да се разбере веднага как Xbox се е справил без това гигантско допълнение.

Microsoft твърди, че нетното въздействие от придобиването на Activision Blizzard е малко над 2 млрд. долара приходи, но разходите за интеграция, разходите по транзакциите и другите разходи за приходи възлизат на 930 млн. долара. С другите оперативни разходи (1,59 млрд. долара) се получава оперативна загуба в размер на 440 млн. долара.

Хардуерът за Xbox също е нараснал с 3% след важното празнично тримесечие. По време на празниците в САЩ Microsoft проведе редица промоции на Xbox Series X, но изглежда това не е довело до голям ръст на продажбите и приходите. Худ обвинява за това "по-слабия от очакваното пазар на конзоли. Като цяло приходите на Microsoft от игри са нараснали с 49%, главно благодарение на по-добрите от очакваните приходи на Activision Blizzard.

Това е важно тримесечие за гейминга в Microsoft, тъй като сега той е третият по големина бизнес на компанията. Приходите от игри за тримесечието възлизат на 7,11 млрд. долара, което е повече от 5,26 млрд. долара от Windows, но изостава от 13,47 млрд. долара от Office и облачни услуги и гигантските 23,95 млрд. долара от сървърни продукти и облачни услуги.

Отново няма нови данни за броя на абонатите на Xbox Game Pass. Microsoft заяви, че Xbox Game Pass е нараснал до 25 милиона абонати през януари 2022 г., но вече две години нямаме актуализация. "При пускането на пазара поставихме рекорд за най-много абонаменти за Game Pass, добавени за един ден в историята", каза той.

Revolut става платен за бизнес клиентите си

Финансовият директор на Microsoft Ейми Худ очаква общите приходи от игри да нараснат с около 40%, като 45% от тях ще се дължат на Activision Blizzard. Това означава, че останалите приходи от гейминг дейности на Microsoft може да намалеят през следващото тримесечие. Съдържанието и услугите за Xbox през третото тримесечие се очаква да бъде "ниско до средно 50" процента, което се дължи на около 50 пункта нетно въздействие от придобиването на Activision Blizzard. "[Приходите от Xbox] хардуер ще намалеят на годишна база" за третото тримесечие, казва Худ.
Подразделението Office на Microsoft отново се представя добре, като общите приходи от продуктивност и бизнес процеси са се увеличили с 13% на годишна база. Това се дължи главно на Office 365, като ръстът на търговските места е 9%.

Броят на абонатите на Microsoft 365 Consumer вече е достигнал 78,4 милиона, което е с близо 16% повече на годишна база. Миналата година Microsoft пусна абонамент за Microsoft 365 Basic на стойност 1,99 долара на месец, който продължава да увеличава общия брой абонати.
Приходите от търговски продукти и облачни услуги на Office също нараснаха с 15% на годишна база благодарение на ръста на приходите от Office 365 Commercial от 17%. Това означава, че Microsoft приключи това тримесечие с над 400 милиона платени търговски места за Office 365, което е ясен знак, че компанията продължава да насочва бизнеса към облачни версии на Office.

През последните месеци Microsoft продава и Copilot за Microsoft 365, но компанията не дава подробности как продажбата на добавки с изкуствен интелект се отразява на приходите ѝ. "Преминахме от говорене за ИИ към прилагане на ИИ в мащаб", казва главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела в съобщението за приходите на компанията. "Като внедряваме ИИ във всеки слой на нашия технологичен стек, ние печелим нови клиенти и помагаме за постигането на нови ползи и повишаване на производителността във всеки сектор."

По-голямо въздействие върху амбициите на Microsoft в областта на изкуствения интелект ще окажат инвестициите от страна на сървъра с Azure OpenAI. "Azure и други облачни услуги нараснаха с 30% на годишна база... тези темпове на растеж включват шест пункта принос от нашите услуги за ИИ", казва Джеймс Амброуз, директор за връзки с инвеститорите на Microsoft.

Общият бизнес на Microsoft в областта на интелигентните облаци генерира 25,9 млрд. долара приходи през това тримесечие, което представлява 20% увеличение на годишна база. По-голямата част от тези приходи се дължи на Azure.