Пореден обрат: Сам Алтман се завръща като главен изпълнителен директор на OpenAI

След опит за преврат от страна на борда на OpenAI, продължил пет дни, Алтман се завръща заедно със съоснователя Грег Брокман
Пореден обрат: Сам Алтман се завръща като главен изпълнителен директор на OpenAI
Източник: The Verge

Сам Алтман ще се завърне като главен изпълнителен директор на OpenAI, преодолявайки опита за преврат в борда на директорите, който предизвика хаос в компанията през последните няколко дни. Бившият президент Грег Брокман, който напусна в знак на протест срещу уволнението на Алтман, също ще се завърне.

В изявление късно във вторник компанията съобщи, че е постигнала "принципно споразумение" за завръщането на Алтман заедно с нов борд, съставен от Брет Тейлър, Лари Съмърс и Адам Д'Анджело. Д'Анджело е останал от предишния управителен съвет, който първоначално уволни Алтман в петък. Той остава в новия борд, за да осигури представителство на предишния борд.

Запознати с преговорите твърдят, че основната задача на този малък първоначален съвет е да провери и назначи разширен съвет от до 9 души, който ще възстанови управлението на OpenAI. Microsoft, която е инвестирала над 10 милиарда долара в компанията, иска да има място в този разширен съвет, както и самият Алтман. По време на пресконференция тази седмица главният изпълнителен директор Сатя Надела заяви, че компанията не иска повече "изненади".

Двете страни са се съгласили да се проведе разследване на цялата тази сага. Предполага се, че това разследване ще бъде извършено от външна, независима правна фирма, тъй като изглежда, че много от човешката борба за власт в центъра на всичко това все още не е напълно приключила.

Microsoft наема бившия главен изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман

Всички ключови страни публикуваха информация в социалната мрежа X за сключената сделка.

 Сам Алтман заяви, че "всичко, което съм направил през последните няколко дни, е било в услуга на това да запазим този отбор и неговата мисия заедно". Един от другите големи инвеститори на OpenAI, Thrive Capital, нарече завръщането на Алтман "най-добрият резултат за компанията, нейните служители, тези, които се основават на техните технологии, и за света като цяло".

Завръщането на Алтман е още по-шокиращо от внезапното му напускане в петък. Управителният съвет на организацията с нестопанска цел OpenAI изглеждаше твърдо решен да отстрани Алтман, като за три дни смени двама изпълнителни директори, за да избегне възстановяването му (Мира Мурати и Емет Шиър). Междувременно 700 от 770-те служителя на OpenAI се разбунтуваха, заплашвайки да преминат в Microsoft заедно с Алтман и съоснователя Грег Брокман, ако бордът не подаде оставка. 

След уволнението на Алтман в петък членовете на управителния съвет, скриха подробните мотиви за уволнението му, дори под заплахата от съдебни искове от страна на инвеститорите и протести на служителите. В неделя един от ключовите членове на борда, Иля Суцкевер, се върна в лагера на Алтман, след като съпругата на Брокман го помоли за това (Суцкевер е водил сватбата им в централата на OpenAI - ето колко дълбоко е всичко това). Преобръщането на Суцкевер, който е и главен учен на OpenAI, направи останалите трима членове на борда по-уязвими. 

Временният главен изпълнителен директор Емет Шиър, който беше назначен в неделя от борда на директорите, за да замени предишния временен главен изпълнителен директор Мира Мурати, в един момент е заплашил да подаде оставка, ако бордът не може да предостави документи или доказателства за нарушения в подкрепа на уволнението на Алтман. След като новината за завръщането му беше обявена във вторник вечерта, Шиърър я нарече "път, който осигурява максимална безопасност наред с това, че постъпва правилно за всички заинтересовани страни. Радвам се, че бях част от това решение"