Microsoft наема бившия главен изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман

Грег Брокман, съосновател на OpenAI, също се присъединява към Microsoft, за да оглави нов изследователски екип за усъвършенстван изкуствен интелект.
Microsoft наема бившия главен изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман
Източник: The Verge

Microsoft наема бившия главен изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман и съоснователя Грег Брокман. 

Алтман беше уволнен от OpenAI в петък, след като управителният съвет заяви, че "вече няма доверие в способността му да продължи да ръководи OpenAI". След уикенд на преговори за евентуално връщане на Олтман в OpenAI, главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела обяви, че Сам Олтман и Грег Брокман ще се присъединят към ръководството на новия изследователски екип на Microsoft за усъвършенстван изкуствен интелект.

"Изключително сме развълнувани да споделим новината, че Сам Алтман и Грег Брокман, заедно с колегите си, ще се присъединят към Microsoft, за да ръководят нов екип за усъвършенствани изследвания на изкуствения интелект", казва Надела. "Очакваме с нетърпение да действаме бързо, за да им осигурим необходимите ресурси за техния успех."

Сатя Надела загатна в социална мрежа Х, как вижда ролята на Алтман в Microsoft. "През годините научихме много за това как да дадем на основателите и новаторите пространство за изграждане на независими идентичности и култури в рамките на Microsoft, включително GitHub, Mojang Studios и LinkedIn, и очаквам с нетърпение да направите същото."

Наемането на Алтман идва само няколко часа след като преговорите с борда на OpenAI не доведоха до връщането му на поста главен изпълнителен директор на OpenAI. Вместо това бившият главен изпълнителен директор и съосновател на Twitch Емет Шиър е назначен за временен главен изпълнителен директор. Той ще поеме поста от Мира Мурати, която беше назначена за временен главен изпълнителен директор на OpenAI след шокиращото уволнение на Олтман в петък.

Бордът на OpenAI обсъжда възможността Сам Алтман да се върне като главен изпълнителен директор

Според многобройни източници на The Verge Алтман е преговарял да се върне като главен изпълнителен директор на OpenAI, но четиричленният борд на OpenAI е отказал да се оттегли и да му позволи да се върне. Според информация на The New York Times наскоро той е представял на инвеститорите отделен стартъп за създаване на персонализирани чипове за обработка на изкуствен интелект (TPU - Tensor Processing Unit), които конкурират Nvidia. Проектът TPU е бил с кодово име "Tigris", като е привлякъл редица известни фирми за рисков капитал и дори интерес от страна на Microsoft.

Microsoft вече е сформирала нов изследователски екип за усъвършенстван изкуствен интелект, който ще бъде ръководен от Алтман и Брокман. Това се случва само седмица, след като Microsoft обяви, че е създала свой собствен чип за изкуствен интелект, който може да се използва за обучение на големи езикови модели и потенциално да се избегне скъпата зависимост от Nvidia. Microsoft също така е създала свой собствен процесор, базиран на Arm, за облачни натоварвания. И двата персонализирани силициеви чипа са предназначени за захранване на нейните центрове за данни Azure.

Алтман и OpenAI работят с Microsoft за усъвършенстване и тестване на чипа за изкуствен интелект Maia. Microsoft побърза да омаловажи влиянието на чипа върху тясното си партньорство с Nvidia, но графичният процесор Maia е част от серия и компанията вече работи по второ поколение.

Microsoft все още има "многомилиардна инвестиция" в OpenAI, за която се говори, че е на стойност около 10 милиарда долара. като те са и изключителен партньор в облака за OpenAI, а облачните услуги на Microsoft захранват всички работни натоварвания на OpenAI в продукти, API услуги и изследвания.

"Оставаме ангажирани с партньорството си с OpenAI и имаме увереност в нашата продуктова пътна карта, в способността ни да продължим да въвеждаме иновации с всичко, което обявихме на Microsoft Ignite, и в това, че ще продължим да подкрепяме нашите клиенти и партньори", казва Надела в своето изявление. "Очакваме с нетърпение да се запознаем с Емет Шиър и новия ръководен екип на OAI и да работим с тях."