Microsoft завърши придобиването на Activision Blizzard

Microsoft завърши придобиването на производителя на Call of Duty Activision Blizzard за 69 млрд. долара (56 млрд. паунда) в най-голямата сделка в историята на игралната индустрия.
Microsoft завърши придобиването на Activision Blizzard
Източник: BBC

След като регулаторните органи на Обединеното кралство одобриха глобалната сделка, Microsoft, която е собственик на игровата конзола Xbox, получи зелена светлина за нея. Британският орган за защита на конкуренцията и пазарите заяви, че опасенията му са били отстранени, след като блокира първоначалната оферта.

Фил Спенсър от Microsoft заяви, че осигуряването на Activision е "невероятно". След обявяването на сделката главният изпълнителен директор на Activision Blizzard Боби Котик потвърди в писмо до персонала, че ще се оттегли от поста си в края на 2023 г.

Отдавна съм казал, че съм напълно решен да помогна за прехода, Фил Спенсър и аз очакваме с нетърпение да работим заедно за плавна интеграция за нашите отбори и играчи.

, каза той. 

Въпреки опасенията на конкуренти като производителя на PlayStation Sony и на регулаторните органи относно конкуренцията в игралната индустрия, Фил Спенсър, който е главен изпълнителен директор на Microsoft Gaming, се опита да успокои геймърите.

Независимо дали играете на Xbox, PlayStation, Nintendo, PC или мобилен телефон, вие сте добре дошли тук - и ще останете добре дошли, дори ако Xbox не е мястото, където играете любимия си франчайз. Защото когато всички играят, всички печелим. Вярваме, че днешната ни новина ще отключи свят от възможности за повече начини за игра

, каза Спенсър в изявление след придобиването. 

Съгласно преработената сделка Microsoft прехвърля правата за разпространение на игрите на Activision за конзоли и персонални компютри чрез облака на френския издател на видеоигри Ubisoft. Но въпреки че е направена отстъпка, Microsoft вече ще контролира игри като Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, StarCraft, Candy Crush, които ще осигурят на компанията огромни приходи.

Sony потвърди нов PlayStation 5

CMA заяви, че преработеното споразумение ще "запази конкурентните цени" в игралната индустрия и ще осигури по-голям избор и по-добри услуги.

Въпреки че одобри поглъщането, надзорният орган разкритикува поведението на Microsoft по време на продължилата близо две години битка.

Предприятията и техните консултанти не бива да се съмняват, че тактиката, използвана от Microsoft, не е начин да се работи с CMA. Microsoft имаше възможност да се преструктурира по време на първоначалното ни разследване, но вместо това продължи да настоява за пакет от мерки, за които им казахме, че просто няма да проработят. Протакането на процедурите по този начин само губи време и пари.

, заяви главният изпълнителен директор Сара Кардел.

Microsoft стартира новa версия на Windows Store

След като по-рано тази година органът за защита на конкуренцията блокира поглъщането, президентът на Microsoft Брад Смит се възмути от решението на CMA, което според него е "лошо за Великобритания" и противоречи на "амбициите на Обединеното кралство да се превърне в привлекателна страна за изграждане на технологични предприятия".

Брад Смит заяви, че Microsoft е "благодарна на CMA за задълбочения преглед и решението".

Microsoft плаща в брой за Activision на цена от 95 щатски долара на акция, което означава, че г-н Котик, напускащият главен изпълнителен директор на Activision, ще получи 400 млн. долара, а председателят Брайън Кели - 100 млн. долара въз основа на притежаваните от тях акции.

Съгласно преструктурираното споразумение Microsoft се съгласи да прехвърли правата за стрийминг на игри на Activision от облака на Ubisoft за 15 години извън Европейското икономическо пространство (ЕИП). Това включва страните от ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

След изтичането на 15-годишния срок Ubisoft вече няма да притежава правата за игри в облак за съдържанието на Activision, но се разбира, че регулаторът смята, че този период от време ще позволи на съперниците да се утвърдят и пазарът на игри в облак да стане по-конкурентен.

Epic променя цените на Unreal Engine за разработчици, които не са свързани с игри

Microsoft се надява, че поглъщането ще увеличи търсенето на конзолата Xbox и ще даде възможност на технологичната компания да добави повече заглавия към услугата Xbox Game Pass, при която членовете плащат абонаментна такса за достъп до каталог с игри от облака - чрез изтегляне или стрийминг.

Поглъщането допълнително утвърждава Microsoft като гигант в областта на видеоигрите и може да я изведе пред Nintendo, за да стане третият по големина играч в индустрията след Sony, собственик на конзолата PlayStation, и пазарния лидер Tencent.

Sony категорично се противопостави на тази сделка поради опасения, че големи заглавия на Activision като Call of Duty могат да станат ексклузивни за Xbox с течение на времето.

Понастоящем PlayStation продава повече от Xbox на Microsoft, но както при всички платформи за развлечения, ключът към успеха е достъпът до най-доброто съдържание, въпреки че Sony не се притеснява да купува успешни студия.