Бордът на OpenAI обсъжда възможността Сам Алтман да се върне като главен изпълнителен директор

Алтман беше внезапно уволнен в петък, с което най-горещият стартъп в областта на технологиите изпадна в продължаваща криза.
Бордът на OpenAI обсъжда възможността Сам Алтман да се върне като главен изпълнителен директор
Източник: The Verge

Сам Алтман беше внезапно уволнен като главен изпълнителен директор на OpenAI, съобщиха от компанията в петък.

"Напускането на г-н Алтман е следствие от обмислен процес на преглед от страна на борда, който стигна до заключението, че той не е бил последователно откровен в комуникацията си с борда, което е възпрепятствало способността му да изпълнява своите отговорности", заяви компанията в своя блог. "Управителният съвет вече няма доверие в способността му да продължи да ръководи OpenAI."

В съобщението на OpenAI се казва , че съоснователят и президент Грег Брокман също ще се оттегли от поста председател на борда, но ще остане в компанията. Часове след публикуването му Брокман написа в X, че е напуснал "въз основа на днешните новини".

OpenAI се съюзява с бившия дизайнер на Apple Джони Айв, за да създаде "iPhone на AI"

Според запознати обаче, бордът на OpenAI обсъжда със Сам Алтман да се върне в компанията като неин главен изпълнителен директор само ден след неговото уволнение. Това, че се водят разговори с Алтман само ден след като беше отстранен, показва, че OpenAI е в състояние на свободно падане без него. Източник, близък до Алтман, казва, че бордът се е съгласил по принцип да подаде оставка и да позволи на Алтман и Брокман да се върнат, но оттогава се колебае - пропускайки ключовия краен срок, до който много служители на OpenAI трябваше да подадат оставка. Ако Алтман реши да напусне и да основе нова компания, тези служители със сигурност ще го последват.

В петък оставки подадоха и редица висши изследователи, а близки до OpenAI хора твърдят, че се очакват още напускания. Най-големият инвеститор на OpenAI, Microsoft, заяви в изявление малко след уволнението на Олтман, че компанията "остава ангажирана" с партньорството си с фирмата за изкуствен интелект. Въпреки това инвеститорите на OpenAI не са били предварително предупредени или не са имали възможност да вземат отношение по решението на управителния съвет за отстраняване на Алтман. Отстраняването на Алтман, който е лицето на компанията и най-изявеният глас в областта на изкуствения интелект, поставя бъдещето на OpenAI в несигурност в момент, когато конкурентите се надпреварват да настигнат безпрецедентния възход на ChatGPT.

Говорител на OpenAI не е отговорил на искането за коментар относно това, че Алтман е обсъждал завръщането си с борда. Говорител на Microsoft също е отказал коментар. Настоящият управителен съвет на OpenAI се състои от главния учен Иля Суцкевер, главния изпълнителен директор на Quora Адам Д'Анджело, бившия главен изпълнителен директор на Geo Sim Systems Таша Макколи и Хелън Тонер, директор по стратегията в Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии в Джорджтаун. За разлика от традиционните компании, съветът не е натоварен със задачата да максимизира стойността за акционерите и никой от тях не притежава дялово участие в OpenAI. Вместо това тяхната мисия е да гарантират създаването на "широко полезен" изкуствен общ интелект или AGI (Artificial general intelligence).

Според многобройни източници Суцкевер, който също така е съосновател на OpenAI и ръководи нейните изследователи, е допринесъл за отстраняването на Алтман тази седмица. Ролята му в преврата предполага борба за власт между изследователската и продуктовата част на компанията, казват източниците.