Google e похарчила милиарди долари, за да съкрати хора

Компанията е похарчила 2,1 милиарда долара за обезщетения и други разходи, тъй като е съкратила над 12 000 служители в рамките на 2023.
Google e похарчила милиарди долари, за да съкрати хора
Източник: The Verge

Google е похарчила 2,1 милиарда долара за обезщетения и други разходи, тъй като е съкратила над 12 000 служители в рамките на 2023 г. И разходите за съкращения продължават: само за един месец през 2024 г. компанията вече е похарчила 700 млн. долара за обезщетения на служители в рамките на съкращения, насочени към още над 1000 длъжности. Alphabet, компанията майка на Google, разкри тази цифра заедно с отчета за приходите си за четвъртото тримесечие във вторник.

Въпреки съкращенията Google завършва 2023 г. с ръст в повечето от основните си бизнес направления. Приходите на Google за четвъртото тримесечие на 2023 г. възлизат на 86 млрд. долара, което представлява 13% увеличение на годишна база. Основните бизнеси на гиганта в областта на цифровите реклами и изчислителните облаци също отбелязаха стабилен растеж, който главният изпълнителен директор Сундар Пичай отдаде на инвестициите на Google в генеративен изкуствен интелект.

Google съкращава стотици служители

Основният генератор на приходи на Google - бизнесът с търсачки - генерира 48 млрд. долара, което представлява скок от почти 13% на годишна база. Сегментът на абонаментните услуги и устройства на компанията е генерирал 10,7 млрд. долара, главно благодарение на абонаментите за YouTube Premium Music, YouTube TV и Google One, според Пичай. Приходите от реклама на YouTube възлизат на 9,2 млрд. долара, което е 15-процентен скок спрямо миналата година.

По време на разговора с инвеститорите Пичай нарече 2024 г. "ерата на Близнаците"(Gemini) на Alphabet, визирайки езиковия модел на компанията с изкуствен интелект, който се очаква да работи във всички основни продукти на Google.

"Gemini е първата реализация на визията, която имахме, когато създадохме Google DeepMind, обединявайки двата ни изследователски екипа от световна класа", каза Пичай. Наближава Gemini Ultra - актуализация на оригиналния модел, върху която компанията все още работи. "Gemini Ultra ще се появи скоро. Екипът вече работи по следващата версия и я въвежда в нашите продукти, като започваме с Търсене."

Понастоящем Google е третият по големина доставчик на облачни услуги в света, като отстъпва на Azure и AWS на Microsoft. Но през миналата година подразделението за облачни услуги набра скорост. Компанията отчете 9,19 млрд. долара приходи за Google Cloud, което е значителен ръст от 25,6% на годишна база.

Въпреки че уволненията струваха доста скъпо на Google, те се дължаха и на съкращенията в сектора на недвижимите имоти. Закриването на физически офис площи струва на Google общо 1,8 млрд. долара за цялата 2023 г.

А продължаващите инвестиции на Google в изкуствения интелект или "ерата Близнаци" означават, че през 2024 г. ще последват още повече съкращения, тъй като компанията ще направи съкращения в други отдели, за да компенсира това.