Steam Deck OLED вече наличен за покупкa

Valve пусна за продажба ревизирана версия на своята популярна преносима гейминг конзола
Steam Deck OLED вече наличен за покупкa

В началото на ноември стана ясно, че Valve планира да пусне на пазара ревизирана версия на своята преносимата гейминг конзола Steam Deck - Steam Deck Oled, въпреки предишни твърдения на компанията, че няма да видим нова конзола в следващите няколко години. Оригиналният Steam Deck беше анонсиран още през лятото на 2021, но заради огромният интерес и проблемите с доставки на чипове, реално излезе на пазара февруари 2022 година.

Устройството представлява преносим компютър за игри, използва Linux дистрибуцията SteamOS на Valve, която включва  и едноименния магазин Steam. SteamOS използва слоя за съвместимост Proton на Valve, който позволява на потребителите да изпълняват приложения и игри за Windows. Освен за преносима употреба Steam Deck може да се свърже към телевизор или монитор чрез докинг станция и да се използва като настолен компютър или домашна конзола за видеоигри.

Steam Deck включва персонализиран APU на AMD, базиран на архитектурите Zen 2 и RDNA 2. Процесорът работи с четири ядра/осем нишки, а графичният процесор - с осем изчислителни единици с обща приблизителна производителност от 1,6 TFLOPS. Както CPU, така и GPU използват променливи честоти на синхронизация, като CPU работи между 2,4 и 3,5 GHz, а GPU - между 1,0 и 1,6 GHz, в зависимост от текущите нужди на процесора. Конзолата включва 16 GB оперативна памет LPDDR5 в четириканална конфигурация с обща пропускателна способност 88 GB/s и 7-инчов (180 мм) сензорен LCD дисплей с разделителна способност 1280×800 пиксела с фиксирана честота на опресняване 60 Hz; 40Whr батерия и три версии - първата - 64 GB eMMC вътрешена памет, моделът от среден клас 256 GB памет чрез NVMe SSD устройство, а устройството от висок клас включва 512 GB NVMe SSD устройство за съхранение, като последните два се доставят с дискове, които работят с PCI Express 3.0 x4.

 

 

Каква е разликата с новата версия ?

Два нови модела с 512 GB и 1 TB вътрешна памет идват, за да заменят предишния топ вариант с LCD дисплей. Оригиналните устройства с капацитет 64 GB и 512 GB вече са спрени от производство, а версията с LCD дисплей с капацитет 256 GB става новият базов модел. Обновленията на новия модел включват по-голям 7,4-инчов (19 см) OLED 90 Hz дисплей, поддръжка на WiFi6 и Bluetooth 5.3, батерия с приблизително 25% подобрение на капацитета (50Whr) , подобрен охладител и по-добри термични характеристики. Отделно OLED включва преработен APU, базиран на 6 nm производство на процесори, наречен Sephiroth, но разлика в производителността е чисто символична. Четвърта лимитирана версия (Steam Deck Limited Edition) на модела с 512 GB, е налична само за САЩ и Канада.

Продажбите стартираха вчера 16.11.23 в 20:00 часа българско време, въпреки първоначалните проблеми и недостъпност за завършване на покупката, от Valve съобщиха, че са отстранили проблема и системата работи нормално.

Steam Deck OLED може да бъде купена и в България директно от страницата на Steam, с безплатна доставка до адрес (между 6 и 10 работни дни) на цени от 419 евро за базовата версия с LCD екран и 256 GB вътрешна памет, 569 евро за 512 GB OLED екран и 679 евро за 1 TB OLED екран.