Nintendo печели 2,4 млн. долара в съдебно дело за емулатор на Switch

Срещу емулатора Yuzu е заведено дело за "улесняване на пиратството в колосални мащаби"
Nintendo печели 2,4 млн. долара в съдебно дело за емулатор на Switch
Източник: The Verge/Polygon

Преди малко повече от седмица Nintendo съди разработчиците на водещия емулатор за Nintendo Switch, Yuzu, за "улесняване на пиратството в колосален мащаб". Според съвместното подаване на документи Tropic Haze, компанията, която стои зад Yuzu, не само се е съгласила да плати 2 400 000 долара на Nintendo, но и твърди, че Yuzu е "предназначена предимно за заобикаляне и игра на игри за Nintendo Switch". Дружеството се съгласява да му бъде наложена постоянна забрана да работи по Yuzu, да хоства Yuzu, да разпространява кода или функциите на Yuzu, да хоства уебсайтове и социални медии, които популяризират Yuzu, или да прави каквото и да било друго, което заобикаля защитата на авторските права на Nintendo.  Yuzu ще трябва да се откаже и от името на домейна си.

Yuzu е безплатен емулатор на Nintendo Switch, който беше пуснат през 2018 г., месеци след като Nintendo пусна Nintendo Switch. Това е софтуер, който позволява на хората да играят игри за Nintendo Switch на своите компютри или телефони - включително Tears of the Kingdom, която Nintendo цитира в своя иск, заявявайки, че Yuzu позволява на хората да играят изтекли копия на играта по-рано. По-конкретно, Nintendo твърди, че повече от 1 милион души са играли играта преди датата на пускане на пазара заради изтеклите копия. Самата Yuzu не предлага пиратски или изтекли игри, но Nintendo се е насочила към компанията, тъй като емулаторът е един от малкото начини да се играят тези игри.

Съдебният процес срещу Nintendo и Yuzu отново разпали дебат за емулацията - дали актът на емулация е незаконен по своята същност. Разбира се, феновете на емулацията не вярват в това: Много хора смятат, че Yuzu и други емулатори са важен инструмент за запазване на видеоигрите. Но Nintendo явно не е съгласна с това.

В изявление, публикувано в Discord, създателят на Yuzu Bunnei потвърди, че всичко, свързано с Yuzu, ще бъде изключено.

"Пиратството никога не е било наше намерение и вярваме, че пиратството на видеоигри и конзоли за видеоигри трябва да бъде прекратено. Считано от днес, ние ще изтеглим нашите хранилища за код от мрежата, ще прекратим нашите акаунти в Patreon и сървърите в Discord, а скоро ще спрем и нашите уебсайтове", написа Бунней. "Надяваме се, че нашите действия ще бъдат малка стъпка към прекратяване на пиратството на произведенията на всички създатели."