Мъск поиска 25% дял от Tesla, за да развива компанията

Илон Мъск в момента притежава около 13% от акциите на Tesla, след като продаде акции за милиарди долари през 2022 г.
Мъск поиска 25% дял от Tesla, за да развива компанията
Източник: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че би му било неудобно да развива автомобилния производител до лидер в областта на изкуствения интелект и роботиката, без да има поне 25% контрол с гласове в компанията, което е почти двойно повече от сегашния му дял, информира Ройтерс.

В публикация в платформата X (бивш Twitter), той уточнява, че ако не получи акции в най-ценния производител на автомобили в света, които са „достатъчни, за да бъда влиятелен, но не толкова, че да не мога да бъда преобърнат“, той би предпочел да създава продукти извън производителя на електрически превозни средства.

Държавата сключи договори за самолетни билети за цялата администрация

Мъск отдавна рекламира частично автоматизирания софтуер на Tesla за „Пълно самоуправление“ и неговите прототипи на хуманоидни роботи, но производителят на електрически превозни средства генерира по-голямата част от приходите си от своя автомобилен бизнес.

Илон Мъск в момента притежава около 13% от акциите на Tesla, след като продаде акции за милиарди долари през 2022 г., отчасти за да подпомогне финансирането на своята покупка на Twitter за 44 милиарда долара.

В отделна публикация на X той посочва, че ще се справи с двойна класова структура на акциите, за да постигне целта си да получи 25% контрол, но му беше казано, че това е невъзможно след първоначалното публично предлагане на Tesla.

Полигоните за безопасно шофиране трябва да станат част от обучението на водачите, каза министър Георги Гвоздейков

Компаниите със структури от двойна класа имат два или повече вида акции с различни права на глас – обикновено една с по-големи права на глас за основатели или ранни инвеститори и друга за други акционери с по-малко право на глас.

В момента Мъск е изправен пред съдебен процес за своя компенсационен пакет. Акционерът на Tesla Ричард Торнета съди Мъск и борда през 2018 г. и се надява да докаже, че съоснователят е използвал доминацията си над борда на Tesla, за да получи огромен компенсационен пакет, който не изисква от него да работи на пълен работен ден в производителя на електромобили.