Google инвестира $1 млрд. за нов дейта център близо до Лондон

Google, която осигурява работа на над 7000 души във Великобритания, отбелязва още, че отпадъчната топлина, генерирана от центъра за данни, ще бъде възможност за пестене на енергия
Google инвестира $1 млрд. за нов дейта център близо до Лондон
Източник: Ройтерс

Google ще инвестира 1 милиард долара в изграждането на дейта център. Той ще бъде разположен на площ от 13 хектара, закупени от Google през 2020 г., в град Уолтъм Крос, на около 15 мили северно от централен Лондон, се казва в изявление на компанията, цитирано от Ройтерс.

Британското правителство, което настоява за инвестиции от страна на бизнеса, за да помогне за финансирането на нова инфраструктура, особено в развиващи се индустрии като технологии и изкуствен интелект, определи инвестицията на Google като „огромен вот на доверие“ в Обединеното кралство.

Инвестицията следва закупуването от Google за 1 милиард долара на централна офис сграда в Лондон през 2022 г., близо до Ковънт Гардън, и друг обект в близкия Кингс Крос, където изгражда нов офис и където е базирана и нейната компания за изкуствен интелект DeepMind.

Само преди няколко седмици Microsoft разкри плановете си да налее 3,2 милиарда долара във Великобритания за три години, включително за увеличаване на капацитета на своя център за данни, за да подпомогне бъдещите AI услуги.

Този нов център за данни ще помогне да се отговори на нарастващото търсене на нашите AI и облачни услуги и ще донесе решаващ изчислителен капацитет на бизнеса в Обединеното кралство, като същевременно ще създаде работни места за строители и технически кадри

, изтъква главният финансов директор на Alphabet Рут Порат.

Google, която осигурява работа на над 7000 души във Великобритания, отбелязва още, че отпадъчната топлина, генерирана от центъра за данни, ще бъде възможност за пестене на енергия, която може да бъде от полза за местната общност.