Расте търсенето на инвестиционно и бижутерийно злато в България

На какво се дължи това и какви са предимствата на инвестицията в жълтия метал, обясниха от Корект Голд и Аристо бижутерия
Расте търсенето на инвестиционно и бижутерийно злато в България

Все повече българи влагат средства в инвестиционно злато, за да защитят покупателната способност на спестяванията си, тъй като то е един от най-добрите средства за целта в дългосрочен план. Данни на един от крупните търговци на  благородни метали у нас Корект Голд показват, че търсенето му нараства с над 15% през второто полугодие на 2022 г. спрямо предходния период на годината.

Инвестиционното злато включва физически златни кюлчета или монети с висока чистота на благородния метал (над 900 при монетите), сечени след 1800 г., които са били или са законно платежно средство. В Европейския съюз потребителите са освободени от данък върху добавената стойност върху продукти, отговарящи на тези изисквания.

Апелът на екипа ни, който ние се опитваме да предадем на клиентите е, че физическото инвестиционно или бижутерийно злато е алтернативна форма на спестяване или инвестиция. Не очаквайте бързи печалби, а по-скоро съхранение на капитала си във времето. Това го прави добър избор за подсигуряване на семейния бюджет, а не на последно място и ни дарява с емоции. Когато човек си купи златна монета, кюлче или бижу, трансакцията е финализирана и той разполага със средство,  което има своята стойност и бързо може да се освободи при нужда

, коментира Гергана Ханджиева - управител на Корект Голд.

Дългосрочното нарастване на цената на златото

Цената на физическото злато се повишава паралелно с количеството пари в обращение. Това означава, че в дългосрочен план тя расте, когато централните банки печатат пари, т.е. когато причиняват инфлация. Затова благородният метал е съхранител на покупателната способност на спестяванията ни, макар и в краткосрочно понякога да не се движи в синхрон с потребителската инфлация, както е в последните месеци.

„Никак не е случайно, че търсенето на злато и благородни метали нараства в динамичните времена, в които живеем. Златото като дългосрочен актив в исторически план се представя добре по време на инфлация, каквато имаме в момента От 2000 година до сега цената му нарасна 4 пъти – от около 500 евро до почти 2000 евро за тройунция в пиковите моменти“, коментира Ханджиева.

Златото като ликвиден ресурс

Инвестиционното злато е много ликвидно, което означава, че може веднага да се обърне в пари в брой. Логично е все повече хора със спестявания да избират именно инвестиционното злато в отговор на геополитическата и икономическата несигурност в днешните динамични времена.

Кой купува злато в България?

Основно разделението при инвестицията в инвестиционно злато е между златни кюлчета или златни монети от една страна и бижутерийното злато от друга. Продуктите могат да се класифицират по много показатели, например чисто инвестиционното злато, което е обект на интерес от финансово грамотни клиенти, които инвестират сериозни суми в подобна търговия. Този клас актив предлага голяма гъвкавост и може да отговори на нуждите на всеки човек, като може да е много достъпно.

Бижутерийното злато е в сферата на интерес на по-масовия клиент, като там се инвестират по-малки суми, но има огромен интензитет на търговията.

Потребителите купуват различни количества, в зависимост от нуждите и възможностите си. Търсенето за инвестиционно злато нараства с подобряването на финансовата култура у нас, както и в резултат на икономическата действителност.

В последните години има засилен интерес в инвестицията в скъпоценни камъни, диаманти и луксозни бижута от заможните българи, което дава индикация, че средната класа у нас се стабилизира и има нагласата да влага средства в скъпи предмети.

- това сподели с екипа ни Арменак Тертерян от луксозната бижутерия Аристо в град Варна.