БОРИКА анонсира важна промяна с ваучерите за храна

При ваучерите за храна на електронен носител ще бъде технически ограничено тегленето на суми в брой и замяната им срещу пари.
БОРИКА анонсира важна промяна с ваучерите за храна
Източник: БТА

При ваучерите за храна на електронен носител ще бъде технически ограничено тегленето на суми в брой и замяната им срещу пари. Това съобщиха за БТА от финтех компанията "БОРИКА" АД, която е оператор на платежната инфраструктура у нас.

Ваучерите за храна ще бъдат изцяло електронни от 1 юли 2024 г. със законови промени, приети с държавния бюджет тази година. От 1 януари догодина започва преходен период, в който ще се получават и на хартия, както е в момента. 

Според различни икономисти инфлацията няма скоро да си отиде

Е-ваучерът ще бъде вид платежен инструмент, но за разлика от дебитните и кредитни банкови карти ще бъде предоставян чрез работодателя на работниците и служителите, и ще се използва за заплащане на храна и хранителни продукти. Работодателите са отговорни и следва да подават информация към съответния оператор на ваучери, с който имат договорни отношения, относно захранването на суми по съответните електронни носители на техните служители. Както и досега, с ваучерите няма да може да се заплащат тютюневи изделия, алкохол, стоки и услуги извън регламентираните.

На този етап със сигурност можем да заявим, че технологичното решение по издаване и обслужване на електронните ваучери за храна, предложено от "БОРИКА" АД, няма да изисква от участниците допълнителни инвестиции, свързани със закупуване на хардуер, софтуер и последващата им поддръжка, тъй като решението се предлага по модела Платформа като услуга (PaaS), което предполага минимални разходи по обслужване. Това го прави подходящо както за операторите на ваучери за храна на електронен носител, така и за платежните институции, участващи в процеса по издаване и обслужване на електронните ваучери. 
По отношение на електронния носител, в който ще се зареждат издадените ваучери за храна, Националната картова и платежна схема ще предложи на операторите нов продукт под бранда bcard, т.нар. bcard е-ваучери, който има някои от продуктовите и технически характеристики на платежните и предплатени карти bcard, но е модифициран съобразно регулаторните изисквания към ваучерите за храна на електронен носител. Като национален продукт, картата "bcard е-ваучери" е може би най-евтиното решение за осигуряването на ваучери за храна на електронен носител, предвид социалния характер на разходите, съответно и на услугата, която трябва да се предостави

, коментираха още от компанията.

Дигитaлнaтa бaнĸa Rеvоlut щe пpoдaвa зacтpaxoвĸи зa aвтoмoбили.

Към момента не са извършвали калкулации за допълнителни услуги, свързани с процеса, включително консултантски услуги. От компанията посочиха, че е възможно операторите да начисляват допълнителни такси, свързани с обслужване на работодателите и/или търговците.

Начини за издаване и обслужване на ваучерите за храна на електронен носител