Експерт споделя, че банковите лихви ще са високи, докато не се укроти инфлацията

Затягането на паричната политика на развитите икономики помогна много за борбата с инфлацията.
Експерт споделя, че банковите лихви ще са високи, докато не се укроти инфлацията
Източник: Nova.bg

Основен проблем за глобалната икономика остава инфлацията, макар и шоковете от цените на суровините и на енергията да отминаха, каза Джеф Готлиб -  старши регионален представител на Международния валутен фонд за Централна, Източна и Югоизточна Европа, при откриването на форума "Шумът на парите" в София.

През последните две години виждаме последствията от войната в Украйна и от пандемията. Преди 2020 година имаше финансова система с ниски лихви и хора, които правеха бизнес стратегии на тази основа. Определянето на заплатите беше съобразено с ниската инфлация. Веригите на доставките се опираха на Азия и на доставки на суровини и горива от Русия. Ниски бяха и разходите за отбрана. Сега всичко се промени, но не знам дали това ще е временно

, каза експерта.

Затягането на паричната политика на развитите икономики помогна много за борбата с инфлацията. Наблюдаваме и спад на даването на кредитите, има намаление на икономическия растеж.

По-голяма част от глобалната икономика стои стабилно с нормален растеж. Очакваме обаче банковите лихви да са по-високи за дълго време, очертава се забавяне на растежа на икономиката и ограничена безработица. Инфлацията ще бъде укротена, но ще продължи да съществува, подчерта отново той. Има несигурност за цените и заплатите в развиващите се пазари.

МВФ има най-консервативните прогнози за растеж на икономиката от 1990 година. Възможно е войната в Украйна да свърши по-рано и проблемът с инфлацията да се реши по-бързо и тази консервативна оценка да не се осъществи. Търсим обаче начини да планираме и най-лошите сценарии

, посочи Джеф Готлиб.

Важно е да се следи банковата система и тези банки с прекалено ниски лихви, както и качеството на активите им, каза Джеф Готлиб, като препоръча да се следи и пазарът на имотите заради ипотеките. Има различни ситуации с публичния дълг в различните държави, но се надявам да се затегне фискалната политика на страните, добави той. Препоръчваме паричната политика на страните да стои затегната. Инфлацията намалява по-бързо, отколкото очаквахме, но централните банки няма да намаляват лихвите, докато инфлацията не се укроти наистина, каза Джеф Готлиб.