Алманах „Съцветие“ на Съюза на свободните писатели в България с представяне във Варна

По време на събитието беше представен трейлър на анимацията „Тя. Петият конник на Апокалипсиса“
Алманах „Съцветие“ на Съюза на свободните писатели в България с представяне във Варна
Източник: Магдалена Тодорова / Източник снимки: Емилиян Ялъмов и Яков Шустов

Алманах на Съюза на свободните писатели в България беше представен в отдел „Изкуство“ на РБ „Пенчо Славейков“ - Варна. В поздравителен адрес министърът на културата г-н Кръстьо Кръстев приветства организаторите и отбеляза, че:

Късометражната анимация  „Тя. Петият конник на Апокалипсиса“, по текст от алманах „Съцветие“, прожектирана в рамките на събитието, ще добави още един различен поглед към съвременната литературна сцена, както и ще допринесе за синергията между различните изкуства, вълнуваща от векове въображението на творците. В тази връзка изключителен интерес предизвиква представянето с фотографии на откъса от книгата "Лицата на Филипините" на председателя на варненския филиал Наталия Бояджиева, която също участва  в антологията.

Председателят на ПК "Култура и духовно развитие" към Общински съвет - Варна г-н Димитър Чутурков подчерта, че:

 В този забързан, прагматичен свят имаме нужда да достигнем до хората и това беше показано, именно с последната комбинация между стих и визуални средства, които търсят пътя чрез съвременните възможности за комуникация. Пожелавам на всички творци все така дръзновено да търсят човешкото в човека, за да ставаме по-добри и по-близки. Има достатъчно събития, които се опитват да ни отдалечат и трябва да запазим човешкото в себе си.

Алманах „Съцветие“ включва произведения на автори от всички филиали на организацията в страната. Съюзът на свободните писатели в България е създаден на 8-ми септември 1990 г. в София. Литературното четене включваше произведения на Владимир Луков, Иван Бъчваров, Наталия Бояджиева, Магдалена Тодорова, Розалия Лефеджийска, Силвия Милева и Димка Петрова.

По време на събитието беше представен трейлър на анимацията „Тя. Петият конник на Апокалипсиса“. Директор на продукцията и сценарист е Магдалена Тодорова. Аниматор е Мария Ангелова, звукорежисьор и монтажист е Добромир Дянков, преводач е Силвия Николова.