Магистърска програма по аерокосмически технологии се открива в ВВМУ

Тя ще стартира през следващата 2024 година
Магистърска програма по аерокосмически технологии се открива в ВВМУ
Източник: БТА

На Висшето военноморско училище му предстои да навлезе в нова област чрез разкриването на нова магистърска програма по аерокосмически технологии, съобщи днес началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. По думите му тя ще стартира през следващата 2024 година, а амбицията на училището е през 2025 година вече да има и бакалавърска програма по аерокосмически технологии.

Намираме се в изключително динамична среда и това води до драматични промени в ред професии

, допълни Медникаров. Според него

най-голямото предизвикателства за един университет в момента е да адаптира учебния си процес към промените. Поради тази причина във ВВМУ откриваме нови специалности, свързани с дигитализацията, дигиталната трансформация, въвеждането на системи за изкуствен интелект, като стремежът е да бъдат обогатени максимално учебните програми

По думите му на този фон училището полага усилия да запази и класическите морски науки, макар че и те трябва да бъдат пречупени през новостите и предстоящото въвеждане на полуавтономни и автономни кораби.

Оценката на началника на ВВМУ беше, че екипът на учебното заведение реализира успешно амбицията то да се превърне и да се утвърждава като високотехнологичен университет на българските въоръжени сили.