Започва ремонтът на Паметника на свободата на връх Шипка

Проектът обхваща фасадите, които през последните години са в тежко и дори опасно за посетителите състояние.
Започва ремонтът на Паметника на свободата на връх Шипка

След изключително дълга подготовка, започва основен процес на реставрация на Паметника на свободата на връх Шипка. Проектът обхваща фасадите, които през последните години са в тежко и дори опасно за посетителите състояние.

За извършването на ремонта са обявени две обществени поръчки с обща стойност от 14 милиона лева, без ДДС. В бюджета за проекта са включени и 20% от сумата за неочаквани разноски, като това подчертава сериозността на усилията за възстановяване на монумента.

Паметникът, който е на 94 години, претърпява няколко частични ремонта в своята история, но основният проблем, засегнал структурата му, е проникващата влага. Поръчката за реставрацията е обявена да приключи през следващите 3 години, но директорът на Национален парк-музей „Шипка–Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов изрази оптимизъм, че работата може да приключи и по-рано.

Паметникът на свободата, разположен на върха на Бузлуджа в Средна Стара Планина, е с голяма историческа стойност. Реставрацията му е от голямо значение за българското наследство.

С този проект ще се запази и подчертае голямата историческа стойност на паметника.