Обновена интернет страница за Алианц Здраве

Обновена интернет страница за групова медицинска застраховка Алианц Здраве
Обновена интернет страница за Алианц Здраве
Източник ЗАД Алианц България

Водени от желанието да предлага най-доброто обслужване по Здравно застраховане на пазара и след анализиране на пазара (обратната връзка, която се получава от клиентите) от ЗАД Алианц България, предприеха редица стъпки за дигитализиране и улесняване на процеса по завеждане на претенции по групова медицинска застраховка Алианц Здраве, като от тази седмица напълно е обновена и самата страница в сайта на компанията.

На адрес www.allianz.bg клиентите на дружеството могат да намерят детайлна информация за продукта, структурирана и поднесена по достъпен начин. В резултат на обратната връзка е разширена секцията с най-често задаваните въпроси, на които потребителите търсят отговор.

Промените, които са направени в края на миналата година в платформата Алианц Здраве са :

  • Претенциите могат да бъдат заведени онлайн през дигиталното приложение Алианц Здраве или директно от www.allianz.bg
  • Без необходимост от попълване на заявление при опцията Възстановяване на разходи. Заявлението за изплащане на обезщетение е само в случаите, когато документите се подават офлайн - на хартиен носител по пощата, на място в офис, по имейл.
  • За улеснение необходимите документи за прикачване са разделени в две категории : медицински (амбулаторен лист, рецепта, изследвания) и финансови (фактура и касов бон), както и в зависимост от вида на претенция :
  1. Нова претенция
  2. Допълнителни документи по вече подадена претенция
  3. За високоспециализирани изследвания
  • Клиентите ни вече могат да следят статуса на претенциите, както в дигиталната платформа, така и в портала My Allianz
  • Всички данни по застраховката, предявените претенции, прикачените документи, както и линк към дигиталната платформа, са налични в портала My Allianz

Благодарение на положените усилия за подобряване на процесите и обслужването, както и на бързината при възстановяване на разходите, от компанията се похвалиха с постигането на рейтинг 4.73/5 звезди към 30.03.2023, въз основа на обратната връзка от близо 500 клиенти.