БДЖ спешно увеличава влаковете и вагоните до Бургас

Започва поетапно оборудване на влаковете с електронни устройства за продажба на билети
БДЖ спешно увеличава влаковете и вагоните до Бургас
Източник: БДЖ

Още от тази седмица БДЖ увеличава влаковете между София и Бургас, съобщават от транспортното ведомктво след среща между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководствата на „Холдинг БДЖ“ ЕАД и „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД. Министърът е поискал пълна проверка на всички обстоятелства, свързани с влакa от София до Бургас в петък вечер. „Абсурдно е пътниците да пътуват по този начин, при положение, че имат закупен билет, а някой не си е свършил работата“, изтъква той.

По повод твърденията от страна на пътници, че в състава на влака е имало празни спални вагони, които са били заключени, от БДЖ уверяват, че абсолютно всички места в тях са били продадени и заети. Проблемът с влака е поради факта, че той е без задължителна резервация и спира на необслужвани гари и пътниците от тях закупуват билетите си директно от превозния персонал. Това възпрепятства ограничаването на закупуването на билети, защото кондукторът няма връзка с билетоиздаващата система.

В тази връзка управителят на БДЖ-ПП Венцислав Славков заявява, че започва поетапно оборудване на влаковете с електронни устройства за продажба на билети, които изцяло ще решат този проблем. Такива устройства вече работят пилотно по линията София-Видин. Предстои още 140 да бъдат въведени в експлоатация, като с приоритет ще се оборудват най-натоварените влакове в страната.

От железопътния превозвач поясняват, че са взети мерки за увеличаване на състава на нощния влак от София до Бургас, като е включен допълнителен вагон, който да обслужва нарастващия през лятото пътникопоток. От този петък ще бъдат добавени още два вагона към композицията, а от 29 юни тръгва още един влак по същото направление. С това влаковете между столицата и морския град ще станат общо 10 на денонощие.

Обявената преди време втора композиция с 4 от новодоставените германски вагони вече пътува между София и Бургас. Тя тръгва от столицата в 6:40 ч. и се връща обратно в следобедните часове.