БДЖ иска да купи до 70 вагона от подвижния състав на германските железници

Вагоните, които ще бъдат закупени са модернизирани и до миналия месец са били в експлоатация от Deutsche Bahn по линиите “Intercity”.
БДЖ иска да купи до 70 вагона от подвижния състав на германските железници
Източник: BGrazpisanie.com

БДЖ иска да купи до 70 вагона от подвижния състав на германските железници. С тях националният железопътен превозвач цели модернизиране на над 20% от подвижния състав, използван в момента, който е на възраст над 40 години. По време на среща на министъра на транспорта Георги Гвоздейков с посланика на Германия Ирене Планк и представители на Deutsche Bahn стана ясно, че БДЖ и Deutsche Bahn са във финална фаза на преговори.

Министър Гвоздейков изтъква, че благодарение на активната подкрепа от посолството на Германия за по-малко от 3 месеца е осигурен модернизиран подвижен състав на европейско ниво, който е наличен и ще бъде доставен в кратки срокове. 

От думите на министъра става ясно, че вагоните, които ще бъдат закупени са модернизирани и до миналия месец са били в експлоатация от Deutsche Bahn по линиите “Intercity”.

Това е отличен шанс българското общество най-после да получи така чаканата реформа в железопътния транспорт, която не е направена повече от 30 години. Подвижният състав е за скорост до 200 км в час, климатизиран, без купета, а тип отворено пространство, като притежава всички удобства за пътниците

, допълва Георги Гвоздейков.

Предстои до средата на февруари български екип да посети Германия за уточняване и финализиране на процедурите по доставка и придобиване.