Lufthansa купува част от италианския национален превозвач ITA

Сделката за 41% от компанията е на стойност 350 милиона евро
Lufthansa купува част от италианския национален превозвач ITA
Източник: avioforum.com

Германската група Луфтханза ще купи 41% дял в италианската национална авиокомпания ITA посредством сделка за увеличаване на капитала с 325 милиона евро. Споразумението за придобиване на миноритарен дял в наследника на Алиталия е постигнато с принципала на превозвача в лицето на италианското министерство на икономиката на 25 май, съобщава информационната агенция АНСА.

Луфтханза обяви, че си запазва правото да изкупи и останалите дялове в авиокомпанията на по-късен етап.

ITA замени като национален превозвач фалиралата за последен път Алиталия през 2021 година, като остана под пълен държавен контрол.

Днес е исторически момент за националния превозвач на Италия, който има перспективата да се влее в един от най-големите авиационни консорциуми в Европа.

Това каза италианския министър на икономиката Джанкарло Джорджети, подчертавайки, че този ход е началото на решаване на казус за италианския авиационен пазар, датиращ от повече от 30 години.

Луфтханза съобщи също, че италианското правителство се е ангажирало и с допълнително увеличение на капитала на авиокомпанията с 250 милиона евро в рамките на споразумението.

Официалния договор по сделката се очаква да бъде подписан до средата на юни.