Предварителен график за предстоящи посещения на круизни кораби на Морска гара – Варна за 2023

Според предварителни график първият кораб, който ще влезе във варненското пристанище, е Azamara Pursuit на 5 май.
Предварителен график за предстоящи посещения на круизни кораби на Морска гара – Варна за 2023
/ Източник: „Пристанище Варна“ ЕАД

7 пътнически кораба са дали предварителни заявки за посещения във Варна през тазгодишния сезон, като някои от тях с повторно желание. От „Пристанище Варна“ ЕАД подчертават, че това са предварителни данни, които са динамични, вследствие на независещи от тях обстоятелства, но имат пълната готовност да посрещнат всеки един от тях.

Според предварителни график първият кораб, който ще влезе във варненското пристанище, е плаващият под малтийски флаг Azamara Pursuit с оператор Azamara Club Cruises. Очаква се 181-метровият плавателен съд, построен през 2000 г., да акостира на Морска гара на 5 май, а на борда му да има 650 пасажери.

На 11 май трябва да посрещнем пътническия кораб Aegean Odyssey. Към момента не е ясен броят на очакваните пасажери на борда му. Построеният през 1973 г. круизен кораб ще бъде отново в морската столица на 9 август.

Още един кораб на Azamara Club Cruises ще посети Варна. Плаващият под флага на Малта Aegean Quest ще акостира в морската столица на 7 юни. Очаква се на борда на 181-метровия плавателен съд да има 650 пасажери.

На 29 юни и 10 юли във Варна ще акостира 110-метровата луксозна мегаяхта Emerald Sakara. На борда и ще има 100 пасажери. Плавателният съд ще извърши повторно посещение на 10 юли. 

Следващият очакван пътнически кораб е плаващият под флага на Португалия World Seeker на Mystic Cruises. Посещението му е планирано за 18 юли. На 126-метровия плавателен съд ще има 100 туристи.

110-метровата луксозна мегаяхта Emerald Azzura ще акостира със 100 пасажери на 17 и 28 август. Построеният през 2022 г. и плаващ под малтийски флаг съд и на двете дати идва около обяд във Варна от Сулина (Румъния), а късно вечерта се отправя към пристанище Несебър.

Построеният през 1992 година пасажерски кораб Crown Iris е последният, който ще посети Варнa на 21 октомври. Към момента няма данни за броя на туристите, които ще пристигнат с него.Заявки за три посещения на кораба Norwegian Jade на компанията Norwegian Cruise Line е имало за 4 април, 1 и 10 май, но те са отменени.