Подновяват се чартърите с арабски туристи до Варна и Бургас

Чартъри с туристи се очакват от Обединените арабски емирства, Кувейт, Иран и Йордания.
Подновяват се чартърите с арабски туристи до Варна и Бургас
Източник: Травел Нюз

През летния сезон се очаква завръщане на арабските туристи с чартъри до Варна и Бургас. Това обяви пред TravelNews Валентина Илиева, управител на туроператора Win Travel, който участва на българския щанд на международното туристическо изложение ATM в Дубай. Последно чартъртъри с арабски туристи до Българското Черноморие е имало преди пандемията през 2019 г.

Най-много гости от Близкия изток се очакват в Златни пясъци и Слънчев бряг, като за момента записванията вървят добре. Въпреки това няма да бъдат достигнати нивата от преди пандемията, когато туроператорът е посрещал около 20 000 арабски туристи.

Арабите са много добре информирани и знаят всичко за страната ни. Те са любопитни и постоянно търсят информация за различни дестинации. Дори имахме случаи с арабски туристи, които дойдоха и искаха да посетят Крушунските водопади, за които бяха прочели всичко и искаха да видят красивата природа

, каза Илиева. Според нея пълно възстановяване и ръст ще има през 2024 г.

Чартъри с туристи се очакват от Обединените арабски емирства, Кувейт, Иран и Йордания. Доста голям интерес към България се наблюдава и от Саудитска Арабия със стартирането на директните полети между София и Рияд, обясни Валентина Илиева. По нейните думи пътуващите от Близкия изток търсят чиста природа, зеленина, чиста храна, шопинг и море. Затова избират България, която предлага всичко необходимо за приятна ваканция и бягане от жегите в техните страни.

Най-голямата пречка за увеличаването на броя на арабските туристи са визите. От режима в ЕС са освободени единствено хората от ОАЕ. Всички останали трябва да вадят визи за България или да идват с шенгенски такива. Валентина Илиева коментира, че се надява да започнат да се издават по-лесно и по електронен път.