IndiGo въвежда допълнителна такса за гориво, за да компенсира нарастващите цени на авиационното гориво

Други авиокомпании може да последват примера, за да компенсират повишаването на цените на ATF
IndiGo въвежда допълнителна такса за гориво, за да компенсира нарастващите цени на авиационното гориво

Цените на самолетните билети в Индия ще се повишат, тъй като в четвъртък IndiGo въведе допълнителна такса за гориво в размер до 1000 рупии (около 11.39 евро) в зависимост от разстоянието на полета в отговор на значителното увеличение на цените на авиационното турбинно гориво (ATF) през последните три месеца.

Пиковият сезон на пътуванията в индийския авиационен сектор е между октомври и декември. Според експертите включването на компонента на горивната такса в цените на самолетните билети се очаква да окаже значително въздействие върху пътниците на IndiGo.

Представители на индустрията посочват, че някои други вътрешни авиокомпании могат да подражават на IndiGo, като добавят такси за гориво в цените на самолетните си билети. Служител на Vistara обаче заяви авиокомпанията не е въвеждала подобен допълнителен компонент в цените на самолетните си билети.

Полети Варна-Мюнхен от месец май 2024 с новата Discover Airlines

Това не е първият път, в който IndiGo въвежда такса за гориво. През май 2018 г. авиокомпанията въведе подобен компонент, за да компенсира значителното увеличение на цените на ATF. По-късно тя беше премахната, когато цените се понижиха.

IndiGo е най-голямата авиокомпания в Индия с пазарен дял на вътрешния пазар (по брой превозени пътници) от над 60%. С над 320 самолета във флота си авиокомпанията извършва над 1900 полета дневно, а мрежата ѝ обхваща 81 вътрешни и 32 международни дестинации.

Цените на ATF или реактивното гориво за националните авиокомпании бяха повишени с 5% на 1 октомври и достигнаха най-високите си нива за тази година. Месечното повишение на цените, което е четвъртото поредно повишение поради рязкото покачване на международните цени на суровия петрол и реактивното гориво, вероятно ще окаже допълнителен натиск върху авиокомпаниите. С неотдавнашния скок на цените на реактивното гориво, специалистите в бранша очакват по-високи цени на самолетните билети през предстоящия фестивален сезон, който обикновено се характеризира с рязко повишаване на търсенето на пътувания.

Кога е най-подходящия момент за закупуване на чартърен самолетен билет?

ATF е най-големият разход за авиокомпаниите, а за индийските превозвачи той представлява над 40 % от оперативните им разходи. В Индия цените на ATF са дерегулирани и се определят в съответствие със световните цени. Цените на реактивните горива са се повишили с над 32 % от юни насам, а сегашните ценови равнища са най-високите от ноември миналата година насам, по данни на най-голямата петролна компания в страната -  Indian Oil Corporation (IOC). Търсенето на пътувания през фестивалния сезон се счита за значително по-високо от миналата година, докато авиокомпаниите не са успели да увеличат капацитета си. При това положение високите цени на самолетните горива могат да принудят пътниците да отделят още повече средства.

През по-голямата част от септември световният бенчмарк суров петрол тип Брент се търгуваше на нива от над 90 долара за барел, въпреки че през последните няколко дни цената му значително се понижи. Наред със суровия петрол, който е суровина за производството на петролни горива, включително реактивно гориво, на международния пазар се затвърдиха и маржовете на различните горива. Перспективите за маржовете на ATF са особено стабилни, като се има предвид нарастващото глобално търсене на горивото с нормализирането на въздушния транспорт до нивата отпреди пандемията.