Маркетинг за задържане - какво представлява

Маркетингът за задържане е стратегиите и тактиките, които използвате, за да подхранвате и поддържате отношенията си с клиентите
Маркетинг за задържане - какво представлява
Източник: AntsPath.com

Маркетингът за задържане не е нова стратегия, но определено заслужава малко повече любов и внимание. Това е духът зад идеята, че е по-ценно да имаш 10 верни фенове на марката, а не 100 луди клиенти. Всичките 100 нестабилни клиента могат да направят покупка веднъж в живота си, но лоялните на Вашата марка ще купят за себе си, децата си, съседа си, леля си и може би редовно за подаръци.

Въпреки че придобиването на нов клиент вече не струва 5–25 пъти повече от задържането на стар (както беше преди), урокът зад правилото остава същият – по-евтино е да задържите лоялни клиенти, отколкото да преследвате нови.

Маркетингът без задържане тласка клиентите във вашата фуния, през линията за плащане и през задната врата. Лудост е, но когато се постави в тази перспектива, това е капанът, в който попадат много фирми – непрекъснато хвърляне на пари за чисто нови очи и потенциални купувачи, вместо да се фокусират върху клиенти за цял живот и повторни покупки.

Вие сте попаднали на правилното място и по-долу ще ви преведем през всичко, което трябва да знаете за маркетинга за задържане: какво представлява, как се различава от придобиването на клиенти, ползи, стратегии, примери и много други.

Какво представлява маркетингът за задържане?

Маркетингът за задържане е стратегиите и тактиките, които използвате, за да подхранвате и поддържате отношенията си с клиентите. Електронната търговия също не е единствената индустрия, която го прави – всеки от големите предприятия до магазините за майка и поп го прави, за да накара клиентите да се връщат за още.

Например, когато Wollow ви изпрати насочено известие с купон от $500, това ви удря с маркетингова стратегия за задържане. И когато вашата местна пицария ви покани обратно с текстово съобщение за десерт купи един-получи два, това използва маркетинг за задържане.

Маркетинговите тактики за задържане могат да включват други дейности, като например:

  • Топли имейли за добре дошли с допълнителни ресурси или съвети, които помагат на вашите получатели с работния процес на адаптиране
  • Ексклузивни VIP оферти за лоялни и постоянни потребители или клиенти
  • Програми за лоялност, които възнаграждават клиентите, когато харчат повече
  • Редовни бюлетини, които включват комбинация от образователно съдържание и рекламни материали
  • Имейли за повторно ангажиране с връзки към вашия център за предпочитания, за да позволят на получателите да персонализират честотата на имейлите си
  • Но имейлът не е единственият начин за маркетинг за задържане. Както споменахме преди, можете да използвате SMS, насочени известия, глас, чат, видео, социални медии и други, за да ангажирате и задържите клиентската си база

Направете правилния маркетинг за задържане и вашите потенциални клиенти и потенциални клиенти ще останат заинтересовани, ангажирани и е по-вероятно да се придържат към вашата марка (и в крайна сметка да станат по-доходоносни клиенти).

Маркетинг за задържане на клиенти срещу придобиване на клиенти

И така, каква е разликата между маркетинга за задържане на клиенти и придобиването на клиенти? 

Придобиването на клиенти е маркетинговата практика, която използвате, за да намерите съвсем нови клиенти. Той включва стратегиите, които използвате, за да задържите предишни и настоящи клиенти.

Например, вашата компания може да пусне ново ръководство за изтегляне за събиране на нови потенциални клиенти за екипа по продажбите. Това е маркетинг за привличане на клиенти.

От друга страна, може да имате чисто нов клиент, който се включва в имейл списъка ви при плащане. Седмица по-късно им изпращате последващо съобщение, за да видите как се справят с новия си продукт и ги питате дали имат въпроси – това е пример за маркетинг за задържане.